geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Indonézia

Indonézia (indonézül Republik Indonesia) független, demokratikus állam Délkelet-Ázsiában. Fővárosa Jakarta (ejtsd: dzsakarta). A világ negyedik legnépesebb országa, egyben a legnépesebb muszlim-többségű ország is. Indonézia népességét nagyjából két fő csoportra lehet osztani. Az ország nyugati felét ázsiai, elsősorban maláj népek népesítik be, míg az ország keleti felén inkább csendes-óceáni népek, Új-Guinea szigetén pápuák élnek, akiknek elődei a melanéziai szigetvilágból származnak. Az uralkodó népcsoport a jávai (bahasza nyelven javanéz), Jáva szigetének lakói.
Az indonéz emberek több mint 300 nyelvet beszélnek, de elsősorban általában saját helyi nyelvüket használják (bahasa daerah). Az az ország hivatalos nyelvét, a bahasza indonézt (egy mesterségesen kialakított közvetítő nyelv) minden iskolában tanítják, és gyakorlatilag minden indonéz lakos beszéli.

Az Indonéz Köztársaságot 18 100-nál is több sziget alkotja, amelyek közül kb. 6000-en élnek emberek. Szigetei az egyenlítő két oldalán helyezkednek el, így az országnak trópusi éghajlata van. Indonézia a világ leghosszabb szigetcsoportján, az Indonéz-szigeteken terül el, a Maláj-félsziget és Ausztrália között. Indonézia jelenleg 33 tartományra oszlik. Indonéziában hivatalosan 50 nemzeti parkot tartanak számon.

Legnagyobb szigetei:

•    Jáva, a világ egyik legsűrűbben lakott területe, ahol az összlakosság több, mint fele lakik
•    Szumátra
•    Borneó (Kalimantan)
•    Celebesz (Sulawesi) és
•    Új-Guinea

Az ország szárazföldi határokkal rendelkezik Malajziával, Pápua Új-Guineával és Kelet-Timorral. Tengeren határos Indiával, Thaifölddel, Malajziával, Szingapúrral, a Fülöp-szigetekkel, Pápua Új-Guineával és Ausztráliával.
Az országot nyugaton az Indiai-óceán, délen a Timor-tenger és az Arafura-tenger, északkeleten a Csendes-óceán, északon a Celebesz-tenger és a Dél-kínai-tenger határolja. Indonézia szigetei által közrefogott területen helyezkedik el a Jáva-tenger, a Flores-tenger, a Maluku-tenger és a Banda-tenger. Az ország jellemzője a rövid, de sűrű folyóhálózat. A leghosszabb folyók Borneó szigetén találhatók.
Az ország éghajlata egyenlítői, trópusi. Az országban mindössze két évszak van: esős (november-március) és száraz, hasonlóan Délkelet-Ázsia más területeihez. Az évi csapadékmennyiség nagyon magas.
A szigetvilág flórája és faunája jelentő
sen különbözik egyik oldalról Borneó, Bali és a nyugati szigetek, másik oldalról Celebesz, Lombok és a keletebbre fekvő szigetek között. Ezen ökológiai határvonal neve Wallace-vonal, felfedezője után nevezték el. A vonalat gyakran emlegetik, mint Ázsia és Ausztrálázsia határvonalát, így Indonézia valójában bikontinentális ország.

Világörökségi helyszinek
Az UNESCO az alábbi helyeket tartja számon világörökségként:

•    Komodo-szigetek Nemzeti Park (természeti/1991)
•    Ujung Kulon Nemzeti Park (Jáva) (természeti/1991)
•    Borobudur buddhista templomegyüttese (kulturális/1991)
•    A prambanani templomegyüttes (kulturális/1991)
•    Sangiran, a jávai előember lelőhelye (kulturális/1996)
•    Lorentz Nemzeti Park (természeti/1999)
•    Szumátra trópusi esőerdei (természeti/2004)


Látnivalók
•    Bali: A turisták legkedveltebb indonéz célpontja.
•    Lombok: Rinjani vulkán
•    Szumátra


Gasztronómia

Az ételek alapja a főtt rizs. Mellé csirkét, kacsát, marhát, kecskét, tenger gyümöl
cseit, zöldséget tálalnak.
Indonézia a világ negyedik legnagyobb kávétermelő országa. Az országban összesen mintegy 1,3 millió hektáron folyik a kávétermelés.

Indonézia művészetét az évszázadok során számos kultúra befolyásolta. A híres jávai és bali táncok (a Kecak-tánc) például a hindu kultúra és mitológia vonásait hordozzák magukon. Szintén jól ismert művészeti ág a jávai és bali Wayang árnyjáték színház, ahol mitológiai történeteket mutatnak be a művészek. A batik és az ikat ruházati darabok készítése számos szigeten jelentős művészeti színvonalat ért el.
A Silat egy speciális, a szigetvilágból eredő harcművészeti forma.------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bali

Bali sziget Indonéziában. A Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lomboktól nyugatra fekszik. Indonézia 33 tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar a déli részén található. A muszlim többségű Indonéziával szemben Bali lakosainak 93%-a balinéz hindu vallású. A legelterjedtebben használt nyelv a balinéz és az indonéz, és mint a legtöbb indonéz ember, a szigetlakók nagyobb része két vagy három nyelvet is beszél. Az ország legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, híres a magas fokon űzött művészetekről, beleértve a táncot, szobrászatot, festészetet, bőr-, és fémművességet valamint a zenét.

Bali 3,2 kilométerre keletre helyezkedik el Jáva szigetétől, és mintegy 8 fokkal délebbre az egyenlítőtől. Kelet–nyugati irányban a sziget kiterjedése 153 km, észak-déli irányban 112 kilométer, területe 5633 km². Legmagasabb pontja a 3142 méter magas Gunung Agung nevű aktív vulkán, mely utoljára 1963 márciusában tört ki. A sziget középső és keleti részét hegyek alkotják, melynek a Gunung Agung a legkeletibb tagja. Az 1717 m magas Gunung Batur szintén aktív.

A legfontosabb városok közé tartozik a sziget északi kikötője, Singaraja, amely a gyarmati időkben volt Bali fővárosa, valamint a sziget déli partjának közelében fekvő jelenlegi tartományi főváros és egyben a legnagyobb város, Denpasar. A fővárostól északra található Ubud múzeumaival, műtárgypiacával és galériáival kétségtelenül a sziget kulturális központja.
A szigetet korallzátonyok övezik. A déli részen levő strandok homokja általában fehér, míg az északiak és a nyugaton fekvők fekete homokkal borítottak. Az északkeleti Padangbai strandjain mindkettő megtalálható: a nagyobbik strand fehér, míg a délebbi sokkal sötétebb.

Bali ma Indonézia egyik legfejlettebb tartománya. Habár az eredményeket tekintve az idegenforgalom a legjelentősebb iparág, még mindig a mezőgazdaságban és ezen belül a rizstermesztésben dolgozik a legtöbb ember.
Bár a sziget északi, középső és keleti részén is létezik turizmus, az idegenforgalom döntően a sziget déli részére összpontosul. A fő idegenforgalmi központok Kuta városa (a strandjaival), Sanur, Jimbaran, Seminyak és a most fejlődésnek indult Nusa Dua.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype