geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Kvarner-öböl

A Kvarner-öböl a Magyarországhoz legközelebb fekvő tengerparti rész. Évente magyar turisták ezrei nyaralnak a térség szigetein és városaiban. A Kvarner-öböl legnagyobb és legfontosabb szigetei a Krk-, Cres-, Losinj-, Rab- és a Pag sziget, legfontosabb városai: Opatija, Rijeka, Crikvenica és Senj.

A Kvarner-vidék az Isztriai-félszigetnél, Abbáziánál (Opatija) kezdődik, magában foglalja a Velebit és a tenger között húzódó keskeny partszakaszt, valamint Krk, Cres, Lošinj és Rab szigetét. Szárazföldi partszakaszának elejét egy érdekes érdekellentét jellemzi: az ipar és az idegenforgalom egymásnak-feszülése. Rijeka és Abbázia alig nyolc kilométerre van egymástól, de jellegében annyira más, mintha más-más földrészen feküdnének. Rijeka hatalmas ipari központ, forgalmas nagyváros, Horvátország legnagyobb kikötője, égbe nyúló lakónegyedekkel, s csak óvárosának egy része őrzött meg valamit a Monarchia emberléptékű világából, Abbázia pedig az Adria legelegánsabb üdülővárosa, csodálatos természeti környezetben, patinás szállodák és középületek egész sorával, arborétumnak beillő parkjával és gyönyörű sétányaival.
A Kvarner-öböl éghajlati adottságai rendkívül kedvezőek: az Učka és a Velebit hegységek megvédik a parti sávot az alpesi, illetve a szárazföldi éghajlat megannyi szélsőségétől és a nagy szelektől, s ha ehhez hozzávesszük az erdők levegőjének frissítő és a sós tenger kipárolgásának gyógyító hatását, valóban nincs mit csodálkozni, hogy itt, Abbáziában és Crikvenicán épültek ki a tengerparti gyógyturizmus leghíresebb létesítményei.

A régióhoz tartoznak az öbölbeli szigetek is, köztük az Adria legnagyobb szigete, Krk. Horvátország legnagyobb szigetére, Krkre a szárazföldről egy hídon át kényelmesen eljuthatunk, a sziget infrastruktúrája pedig kiválóan megfelel az idegenforgalom igényeinek. Krk északi fele sziklás és meredek, míg a déli részen, nemcsak hogy lépten-nyomon varázslatos strandokra, fjordokra és öblökre lelhetünk, hanem az enyhe klímának köszönhetően rendkívül buja növényzettel is találkozhatunk. Mindenképpen tegyünk egy kirándulást a Punat közelében fekvő Kosljun-kolostorszigetre, illetve a borának köszönhetően híres hegyi faluba, Vrbnikbe.

Krk és Pag között helyezkedik el Rab-szigete, amelyet gyakran neveznek a Kvarner-öböl legszebb tájával büszkélkedő szigetének. A gyönyörű homokos strandok, az illatozó fenyőerdők, az olívafák, a szőlőtermelő hegyek és a számtalan öböl és lagúna rendkívül népszerűvé teszik a szigetet a turisták körében, valamint annak kulturális és történelmi látnivalókkal kecsegtető, csodaszép fővárosát, Rabot is. Kedvelt strandnak számít a sziget északnyugati részén, Loparban található „Paradicsom-part”, amely vidám forgatagának köszönhetően elsősorban a társaságot kedvelő üdülővendégeket csalogatja.

A Kvarner-öböl arról is nevezetes, hogy szinte nem ismeri a holt idény fogalmát. Télen-nyáron sok külföldi és hazai turista keresi fel, ami részben a könnyű elérhetőségének, részben kellemes, enyhe éghajlatának, részben természeti szépségeinek, részben pedig szórakoztató rendezvényeinek, elsősorban a téli-tavaszi karneváljainak köszönhető. Az Alpok és a Dinaridák közelsége, a sajátos élővilágáról híres karsztvidék megannyi kihívást jelent azoknak, akik nemcsak fürdeni akarnak a nyaralásukon, hanem a hegymászást, a gyalogtúrákat is kedvelik.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype