geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Dalmácia

Hosszú partszakasza, számos szigete és kellemes mediterrán éghajlata miatt az ország legnépszerűbb turisztikai régiója, mely híres ízletes borairól is. Azonban vonzerejét nem csak természeti adottságainak köszönheti a régió, hanem fejlett vendéglátói infrastruktúrájának is, számos stranddal, a csendes öblökben megbúvó egyszerűtől kezdve a luxus körülményeket kínáló kiépített strandokig.

Dalmácia igazi víziparadicsom rengeteg szórakozási és sportolási lehetőséggel, ahol az extrém sportoknak is hódolhatnak az arra vágyó nyaralók. Dalmáciában található az Adria gyöngyének is nevezett Dubrovnik, mely jelentős kikötő város és sok érdekes látnivaló mellet híres kulturális-, film- és zenei fesztiváljairól is.

Dalmácia - Zadar régió

A Zadari régió Dalmácia legészakabbi területe, s egyben a Dél kapujaként szolgál mindazoknak, akik az Adria északi részéről érkeznek. Az ellentétek földje, amely bővelkedik történelmi örökségben és szép természeti látképekben. A térség ránk gyakorolt első és talán éppen ezért legmeghatározóbb benyomása a színek kavalkádja, a tenger azúrkéksége és a felette, egészen tenger partjáig leereszkedő fenyők vagy olajfák sötétzöld tónusa alkotta harmónia. A régió a székhelyeként szolgáló háromezer éves Zadar városával, amely olyan kulturális-építészeti örökséggel dicsekedhet, mint az Adria ezen oldalának legnagyobb feltárt római fóruma, a lenyűgöző románkori Szt. Donát-, Szt. Anasztázia és a Szt. Krševan- templomok, valamint a világ legkisebb székesegyházának tartott - a mindössze 36 lépés hosszú - Szt. Kereszt-templom a legősibb horvát királyi városnak számító Ninben, bármely könyvnél élvezetesebben mesél a horvát kulturális örökség forrásairól.

Dalmácia – Sibenik régió
A vakítóan fehér karsztsziklák szépségében és az áttetsző tenger kékségében a šibeniki akvatorium igazi tengeri paradicsomként büszkélkedik 240 szigetével és szirtjével, melyek mindegyike rejt magában valami érdekességet. A Kornati Nemzeti Park egy 89 kisebb-nagyobb szigetet, valamint szirtet - összesen 152 földdarab – számláló, különleges szépségű szigetvilág. A Krka Nemzeti Park valójában a Krka-folyó és annak szedragátakkal, vízesésekkel és tavakkal teli folyásának változatos területe, amely lélegzetelállító szépségével a legnépszerűbb horvátországi látványosságok közé sorolandó. Ugyan Šibenik várairól és tornyairól is híres, mint a Sv. Mihovil, a Sv. Nikola, a Sv. Ivan és a Šubićevac, a város legnagyobb nevezetessége mégis a 15. században épült Sv. Jakov-katedrális, mely az UNESCO a világörökség része.

Dalmácia - Split régió

Olajfák, vadon termő aromatikus növények, fehér sziklák, melyek remekül ellenpontozzák a zöldellő növényzetet és a Biokovo hegységet, melynek lejtői szinte beleszakadnak a tengerbe. Ez egy valóban páratlan varázserővel bíró vidék, melynek szépségéhez hozzájárulnak azok a történelmi legendák és kulturális rendezvények, melyek ezt a régiót egész éven át érdekessé, vonzóvá és jól látogatottá teszik.

Split különleges, az UNESCO-világörökség részét képező óvárosi magja Diocletianus császár 305-ben épült nyaralójának romjain épült. Diocletianus-palota ma is Split szimbóluma. Splittől nem messze még egy világörökséghez tartozó város található, ez Trogir, mely sokak szerint igazi múzeumváros. Érdemes ellátogatni még a Split környéki szigetcsoportra is: Brač az itt bányászott márványról és híres kőfaragóműhelyekről ismert, a napsütötte Hvar pedig számos nevezetességgel dicsekedhet.

Dalmácia - Dubrovnik régió

Dubrovnik, a legdélebbi dalmáciai régió központja, s egyben leghíresebb célpontja, melyet a világ legszebb városai között tartják számon. A városba évről-évre művészek, királyi családok sarjai, és nemzetközi sztárok sokasága érkezik, s merít belőle ihletet. Az UNESCO védettséget élvező érintetlen városfala 1940 méter hosszan öleli körbe a hazájában és a világban egyaránt az „Adria gyöngyszeme”-ként aposztrofált Dubrovnikot. Noha épületeiben az 1667-es földrengés jelentős pusztítást vitt végbe, Dubrovnik megőrizte gótikus, reneszánsz és barokk templomait, kolostorait, palotáit és szökőkútjait. Horvátország e legdélebben fekvő városában, amelyet évszázadokon át nemesítettek alkotásaikkal a legkiválóbb építészek és művészek, a kellemes éghajlat áldásaként a mediterrán vegetáción kívül olyan szubtrópusi növényzet is megterem, mint az illatozó citrom, narancs és mandarin, vagy a középkori kőből emelt paloták és zárkózott kolostorok reneszánsz parkjait és virágzó kertjeit díszítő pálmafák és agavék.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype