geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Chalkidiki-félsziget

A Chalkidiki-félsziget, Görögország északi partvidékén helyezkedik el. Területe 2918 km2, és 522 km hosszú tengerparttal rendelkezik. Chalkidiki szépségét a hamisíthatatlan görög falvak látványa, a tiszta, mélykék tenger, fehér homokos, apró kavicsos strandok, az örökzöld dús vegetáció páratlan harmóniája határozza meg. A mítosz szerint a Chalkidiki-félsziget volt a helyszíne az óriások és az olümposzi istenek csatázásának. A félsziget három részből áll: Kassandra, Sithonia és Athos. Csupán csak 1 óra autóútra található Thessalonikitől, Görögország második legnagyobb városától.
Chalkidiki területét a kristálytiszta tenger, a homokos tengerpart és az érintetlen természet jellemzi.

Nyúlványai közül Kassandra az első, nyugati irányból. Itt rengeteg üdülőhelyet, szállodákat találunk és előkelőbb részein pompás villákat is láthatunk. Kassandra különlegessége a fenyőkkel tarkított hegyei és homokos tengerpartja. Ezen kívül nagyon hangulatos kis falvakat találunk, ahol rengeteg taverna várja a vendégeket a finomabbnál finomabb görög specialitásokkal. A halászfalvak közül rendkívül népszerű Siviri, Skioni, Nea, Possidi, ezeken kívül pedig pörgős éjszakai élete miatt nagyon látogatott falvak például Kalithea, Kriopigi és Pefkochori. Kassandra nevezetessége a Petralona-barlang, amely a Katsika-hegység nyugati oldalában fekszik, 250 méter magasan. Ebben a barlangban találták meg 1960-ban a 700 000 éves női koponyát, illetve számos más leletet, amelyeket most Thesszaloniki egyetemén láthatnak az érdeklődők.

A második nyúlvány a Sithonia nevet viseli, amely Kassandránál valamelyest barátságosabb és eredetibb. A nyúlvány a tengeristen, Poszeidón fiáról kapta a nevét. Sithonia legszebb vidékének a déli csücskét tartják, sziklákkal övezett tája miatt, de keletre fordulva is rendkívül szép látványban lehet részünk az Athos-hegyre pillantva. Chalkidikit érdemes úti célként választani, mert míg más görög szárazföldi terület a kopárságtól sárgállik, addig ez a félsziget fenyőerdeitől és olívaültetvényeitől zöldellő oázisként csalogatja a vendégeket.

Legnagyobb és egyben az egyik legnépszerűbb üdülővárosa Marmaras, amelynek közelében néhány kemping és öböl várja a pihenni vágyókat. Marmaras városa 3 dombra épült, így a település szinte minden pontjáról csodálatos a kilátás. Sithonia másik fontosabb települése Sikia, amely népszerűségét a homokos és kristálytiszta vizű öbleinek köszönheti. Sikia nevezetessége az Agios Athanasiou templom, amelynek belseje rendkívül hasonlít Athos kolostoraihoz.

Sarti, a Sithonia-félsziget egyik legkedveltebb települése, ahol a tenger kékje egyesül a kristálytiszta vizű, homokos tengerparttal. Sarti tengerpartja az európai tengerpartok közül az egyik legtisztább. De nemcsak a tengerpart, hanem maga a település is híres a tisztaságáról, ugyanis minden évben újrafestik a házakat, és az utcákat is folyamatosan takarítják. Ez a kép teszi feledhetetlenné az itt eltöltött vakációt.


A harmadik nyúlvány a keleti oldalon elhelyezkedő Athos. Ezen a részen található az Athos-hegy, amelyről a nevét is kapta. A hegyet más néven Szent-hegynek is szokták hívni, és itt fekszik a híres Kolostor-köztársaság.  Athos a legkülönlegesebb „ujja” a Chalkidiki-félszigetnek, ami abból ered, hogy a terület egy része független államot képez, mondhatni állam az államban. Itt van a Kolostor-köztársaság, a szerzetesek köztársasága, ahol csakis férfiak laknak.
Az Athos-félsziget az ország egyik legszebb tája, amit völgyeinek, szakadékainak és gyönyörű partjainak köszönhet.
Athos-félszigete tehát két részre oszlik: a köztársaság területére és egy világi területre.
A világi rész területén helyezkedik el Lerissos települése, innen mennek hajók a kolostorokba.
Másik fontos települése Tripiti, ahonnan el lehet hajózni a vele szemben lévő sziget városkájába, Amolaniba. Itt egy kis strandolással tehetik színesebbé a nyaralást a látogatók.
A köztársaság előtti utolsó település az Uranopoli nevet viseli. Ezt a kis falut 1920 körül alapították. Uranopoli nevezetessége a Foszforion-torony, amely 1344-ben készült el, és régen még Vatopedi-kolostorhoz tartozott.

A Chalkidiki-félsziget északi részének leglátogatottabb üdülőhelyei között Stagira és Stavros faluját kell megemlítenünk. Chalkidiki fővárosa Polygyros, amely 550 méter magasan helyezkedik el a félsziget belsejében, a Cholomontas-hegység lábánál. Azon kívül, hogy ez a főváros, gazdasági központként is működik. Polygyros 4400 lakossal rendelkezik.
A városban érdemes ellátogatnunk a Régészeti Múzeumba, ahol ókori tárgyi emlékeket tekinthetünk meg, de ha antik hangulatra vágyunk, akkor a régi városnegyedben is tehetünk egy sétát. Ezeken kívül Polygyros város a kiindulópontja a hegyi túrának, melynek során bejárhatjuk a Holomon-hegyet, ahonnan nagyon szép a kilátás az egész félszigetre.

Stavros nyaralóváros Észak Görögországban helyezkedik el Thessalonikitől keleti irányban kb. 90 kilométerre a Chalkidiki félsziget (Halkidiki) bejáratánál.
Sztavrosz (magyarosan ejtve) nagyszerű hely a görögországi nyaraláshoz mind autóval mind busszal könnyen megközelíthető Magyarországról az út nagy része autópályán tehető meg.
Stavrosban az éjszakai élet nem számottevő egy dolog viszont nagyon zavaró lehet éjszakánként. Nevezetesen a helyi fiatalok hajnalig szeretnek, különösen a főutcán motorozni.
Kirándulások Stavrosból
Aki nem csak a kis városkában és a tengerparton szeretne 1-2 hetet eltölteni, annak számos lehetőség adódik még akkor is, ha nem autóval jött, hogy kimozduljon, és többet lásson meg Görögországból. Leggyakoribb célpontok: Thessaloniki városnézés, Waterland Aquapark, Meteorák, Kavala városa. Ha kimegyünk a kikötőbe onnan rendszeresen szerveznek egynapos hajókázást a környékre.
A belvárosból az üzletek közül megy fel egy kis utca a hegyoldalba és ennek a végén egy nagyon kellemes kis vendéglőhöz érünk fel. Az étterem teraszáról, de az előtte való térről is nagyon szép kilátás nyílik a városra és a tengerpartra. Ide, ha van egy kis időnk mindenképp érdemes felgyalogolni vagy autóval felmenni, a központtól kb. 1 kilométerre van.Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype