geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Olymposzi Riviéra

Az Olymposzi Riviéra kulturális látnivalóival, lenyűgöző tájaival, kiváló szórakozási lehetőségeivel az utóbbi években az egyik legkedveltebb úti cél lett. Thesszalonikitől déli irányban mintegy 80 km-es partszakaszon, Paraliától Nei Poriig a legfelkapottabb üdülőhelyeken találhatják meg különböző szállásokat.

Bármelyik üdülőhelyen nyaraljunk is, kirándulásaink közül nem hagyhatjuk ki az elszigetelten élő szerzetesrendek „égben lebegő kolostorait”, mint ahogy feltétlenül látnunk kell az Olymposz mesébe illő falvait, vízeséseit. Az Olymposz hegység tövében találjuk meg Diont, mely az ógörög világ egyik legfontosabb központja volt, Olimpiával vetélkedett a pán-hellén játéka. Ennek emlékére ma is megtartják ősz elején az ünnepi játékokat és a szabadtéri drámafesztivált, továbbá nyáron esténként különböző fellépéseknek ad otthont. Dél felé haladva az útról is látható a keresztes háborúk idejéből származó Platamonasi vár, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk a nyílt tengerre és a monumentális Olymposz hegyvonalra. A vártól jobb kézre a hegyoldalon Palio Panteleimonas aranyos skanzen faluba látogathatunk el, amelynek jellegzetes hegyvidéki stílusú, kő és fából megépített házai a XV. század óta állnak. Thesszaloniki történelmi nevezetességeinek meglátogatása után alkudozhatunk egy igazi görög agorán vagy szebbnél szebb boltokban vásárolhatunk kedvünkre. Ez a 80 km-es partszakasz kilométereken át összefüggő szabad stranddal rendelkezik, ahonnan páratlan látványként tárul elénk a mitológiából ismert görög istenek hegye az Olymposz. Az évek óta kék zászlóval kitüntetett, lassan mélyülő tengerparton a tenger szerelmesei és a kisgyermekekkel érkezők naphosszat kedvükre strandolhatnak.


Paralia

Évről évre tapasztalható fejlődésen megy keresztül, ezért mára igazán felkapott üdülőközpont lett. A város központjában késő estig zajlik a nyüzsgő élet, ezért a központi szállodákban előfordulhat, hogy zavaró lehet a zajongás, annak ellenére, hogy szobáink a szállodák felső emeletein találhatóak. Esténként sokrétű kikapcsolódásra, szórakozásra van lehetőség, mivel pubok, diszkók sokasága épült itt évről évre. A városka központjában az ékszer és bundát értékesítő üzletekből sincs hiány, csak a pénztárca vastagsága szabhat határt a vásárlásnak. A görög konyha bármely remekét is megízlelhetik, hiszen a tengeri halak, herkentyűk, gyros, musaka, horiatiki saláta minden taverna palettáján megtalálható természetesen elérhető áron. A városkától mindössze 10 km-re levő Kateriniben egymást érik a kávézók, pubok, a mindenféle portékát áruló boltok, ahol esténként igazán kellemes sétára van lehetőség. A városközponton kívüli tengerpartjai szélesek, lassan mélyülő finom-homokosak, ezért gyermekekkel érkezőknek is szívesen ajánljuk. A parton mindenféle vízi sporteszköz bérlésére van lehetőség.

Olympic Beach

Paraliától egy 2 km hosszú tengerparti sétány választja el, mely remek alkalmat ad esténként egy frissítő sétára. Hosszan elnyúló, igen széles, finomhomokos tengerparttal rendelkezik. A víz lassan mélyülő, így kisgyermekes családok részére is kiváló üdülőhely.

Tavernák, kisebb hangulatos kávézók, pubok, pizzériák sorakoznak a tengerparti sétányon, ahol esténként a helyiek is szívesen sétálgatnak. Azoknak a családosoknak, házaspároknak is ajánljuk, akik nyugodtabb pihenésre vágynak. A parton mindenféle vízi sporteszköz bérlésére van lehetőség.

Leptokaria, Gritsa

Paraliától 10 km-re déli irányban, az Olympos-hegység tövében és az évek óta kék zászlóval kitüntetett kristálytiszta tenger festői környezetében található meg Gritsa, 25 km-re pedig Leptokaria. Kilométereken át összefüggő szabad strandjaik vannak, ahol mindenféle vízi sporteszköz bérlésére van lehetőség. Egymást érik a tavernák, kávézók, pubok Leptokaria tengerparti sétányán, csalogatva a kikapcsolódni vágyókat. Gritsa-tól pár kilométerre találjuk meg Litochoro hegyi falucskát a tradicionális kőházacskáival és a makedónok szent városát Diont, mely Nagy Sándor uralkodásának hagyatéka.


Platamonas

Paraliától 35 km-re déli irányban haladva már messziről láthatjuk az Olympos-hegység egy kisebb csúcsára megépített katonai erődítményt. Lenyűgöző körpanoráma tárul elénk a várból a végeláthatatlan mélykék tengerre, Platamonas yachtkikötőjére, továbbá az Olympos több ezer méter magas vonulataira. Esténként egy kiadós görög vacsora után kellemes sétát tehetünk ide, mivel itt mindig jár a hegyi levegő. A hangulatos városka sétáló utcáján bárok, kávézók és tavernák találhatók. Nagyszerű kirándulásokat tehetünk az ókori istenek hegyén, ahol vízesésekhez, szurdokokhoz is eljuthatunk. Hosszan elnyúló homokos, helyenként aprókavicsos tengerparttal rendelkezik.

Nei Pori

Nei Pori közvetlenül Platamonas alatt található déli irányban, Paraliától 40 km, Leptokariától 15 km távolságra. Évről évre hatalmas fejlődésen átesett üdülővároska tengerparti sétányán bárokban, kávézókban és tavernákban élvezhetjük a görög vendégszeretetet. Nagyszerű kirándulásokat tehetünk az ókori istenek hegyén, ahol vízesésekhez, szurdokokhoz is eljuthatunk. Hosszan elnyúló, lassan mélyülő, finom-homokos tengerparttal rendelkezik, ahol fürdés közben az Olympos hegység vonulataiban gyönyörködhetünk. A tenger vízének tisztaságát kék zászlóval tüntették ki. Kisgyermekes családok részére is kiváló üdülőhely, illetve azoknak a családosoknak, házaspároknak is ajánljuk, akik nyugodtabb pihenésre vágynak.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype