geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Peloponnészosz - félsziget

A Peloponnészoszi-félsziget, vagy röviden Peloponnészosz (görögül Πελοπόννησος) nagy félsziget a Balkán-félsziget déli csúcsán, a Földközi-tengerbe nyúlva, a Korinthoszi-öböltől délre. Teljes egészében Görögországhoz tartozik.
Peloponnészoszi-félsziget alkotja a görög szárazföld legdélebbi részét. Bár a megnevezése félsziget, de a Korintoszi-csatorna megépítése óta inkább szigetnek tekinthető, nem érintkezik az európai kontinenssel.

Peloponnészosz nevezhető akár a görög kultúra bölcsőjének is, mitologikus, legendákkal átszőtt helyekre kirándulhatunk el, ahol szinte megelevenedik előttünk a történelem és tanulmányozhatjuk a több, mint kétezer évvel ezelőtti civilizáció gazdagságát. Itt található többek között Olympia, mely az ókori sportesemények otthona volt, és amelynek köszönhetjük a mai Olimpiánk létét is. Epidaurosz ókori színházának precíz mérnöki megoldásai és akkusztikája még a mai szakembereket is megdöbbenti. Itt található a híres-hírhedt Tajgetosz-hegy, valamint Spárta, mely az ókorban sokáig egész Hellas egy legjelentősebb polisza volt, köszönhetően a szigorú kiképzésének és katonai erejének. A hihetetlenül gazdag kultúra és ősi helyszínek mellett, a térség kiváló és változatos tengerpartokkal és öblökkel, páratlan kulináris élményekkel, autentikus görög falvakkal várja a turistákat.

Finikounda: A kis tengerparti település az évek folyamán a régió egyik legjelentősebb tengerparti településévé fejlődött, egyre többen választják nyaralásuk helyszínéül, köszönhetően a gyönyörű aranyhomokos tengerpartjainak és a kristálytiszta tengervízének. Az egykori halászfalu Koroni és Methoni gyönyörű történelmi városkák között helyezkedik el, így tökéletes kiindulópontja lehet a régió felfedezésének. Kis tengerparti promenádján kávézók, üzletek és tavernák várják a vendégeket, hogy betekintést nyújtsanak a helyiek vendégszeretetébe és a remek messiniai konyhába.

Methoni: Gyönyörű tengerparti városka, mely a csodaszép, velenceiek által épített kastélyáról nevezetes. Egy sziklára építették a kis kastélyt, melyet minden oldalról tenger vesz körül, a szárazföldről csak egy kis köves úton lehet megközelíteni. Methoni tradícionális városkája számos étteremmel, tavernával és hosszan elnyúló homokos, néhol kavicsos tengerparttal várja a vendégeket.

Costa Navarino: Methoni városától néhány kilométerre, északra, helyezkedik el gyönyörű környezetben. A területet azzal a céllal hívták életre, hogy ezzel támogassák a régió turisztikai fejlődését, de mégis megőrizzék a természet szépségét és a több mint 4500 éves kultúráját. A hatalmas, zöldellő, gyönyörűen rendben tartott terület 2 luxus szállodának, golfpályának, számos kiemelkedő étteremnek, óriási SPA központnak ad helyet. A kialakítás, a szolgáltatások mind a minőség jegyében születtek.

Petalidi: A régió fővárosától Kalamatától kb. 18 km-re elhelyezkedő hangulatos kis település közvetlenül a tengerparton. Központjában egy nagyobb téren található a St. Nikolaos templom, melyet kávézók és hangilatos tavernák fognak közre. Elsősorban nyugalomra vágyó családok kedvenc nyaralóhelye.

Kalamata: A Peloponészoszi-félsziget központja és legnépszerűbb városa, mely a mitologikus Tajgetosz-hegy lábánál terül el. Főterén sétálgatva számos bár, taverna és bolt kínálata közül válogathatunk. Pici óvárosában sétálgatva hirtelen egy másik korban érezhetjük magunkat. A nyaralni vágyókat leginkább a több kilométer hosszú, homokos, néhol kavicsos kávézókkal és bárokkal szegélyezett, kristály tiszta vízű tengerpartja vonzza leginkább.

Fontosabb látnivalók

A Peloponnészoszi-félsziget nem hagyományos üdülőhely: balzsamos klímája, csodás tengerpartjai és a remek görög konyha persze a sima nyaralásra is tökéletesen alkalmassá teszik, ám mivel ez régió egyben a modern civilizáció bölcsője is, érdemes kulturális időutazással kiszínezni az itteni vakációt. Néhány a térség sokszínű természeti és történelmi érdekességei közül amit mindenképp látni kell, ha errefelé utazunk:

Epidaurosz
Epidaurosz fő nevezetessége, az i.e. 4. században épült görög teátrum az ókori építészet mesterdarabja. Bár oszlopcsarnoka és felépítményei idővel rommá váltak, maga az alapépítmény, a színház szinte az eredeti állapotában maradt fenn; ma is tartanak itt előadásokat, a nézőtere 14 ezer fő befogadására alkalmas. Tökéletes akusztikájáról olyan legendák keringenek, hogy még a legtávolabbi sorokban is hallható a színpadon leejtett pénzérme koppanása.


A Voidokilia strand
Talán Görögország egészét tekintve is a leglátványosabb strand a messzéniai nyúlványon lévő Voidokilia – a tökéletesen köríves, jellegzetes formájú öblöt ökörhas néven is szokták emlegetni. A kellemesen eldugott és a Natura 2000 által védett, így nagyjából természetes formájában megmaradt partokon hófehér homok vezet a kristálytiszta tengerbe. A parton heverészve ráláthatunk Paliokasztro várfalmaradványára, abban az irányban, ahol Nestor király barlangja is megbúvik – a legenda szerint Hermész is itt rejtegette az Apollótól ellopott marhákat.

Mystras
A világ egyik leggyönyörűbb középkori városa az ókori Spárta közelében, a Tajgetosz-hegy oldalába épült. A bizánci település ma is mágikus-misztikus hangulatot áraszt: palotája a hegytetőn állt, alatta pedig virágzó város épült, templomokkal és udvarházakkal – ma már inkább romvárosnak nevezhető, de a Pantanassza-kolostorban még most is élnek apácák.

Nafplion
Az első Görög Köztársaság egykori fővárosa bűbájos hangulatú hely; a közkedvelt történelmi kikötőváros a 400 éves Palamidi-erőd tövében egyszerre mutatja meg a régi és az új Görögország arcát. Falusiasan szűk utcácskák és városiasan tágas terek tagolják, a régi városrészben jellegzetes kovácsoltvas díszítésű házakkal és gyönyörű neoklasszicista épületekkel is találkozhatunk.
Az Argoliszi-öbölre nyíló kikötőből érdemes átugrani a közeli Burci erődszigetre, de a Karathona strandon is megpihenhetünk városnézés közben. A város remek múzeumokkal rendelkezik – a történelmi és művészeti tematikájú tárlatokon túl még ouzo-múzeum is akad itt.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype