geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Görögország
Görögország (görögül Ελλάδα [Eláda] vagy Ἑλλάς [Elász]; ógörögösen Ἑλλάς [Hellasz]), hivatalos nevén Görög Köztársaság Európa délkeleti részén, a Balkán-félsziget déli végén fekszik. Északon Albániával, Macedóniával és Bulgáriával, keleten pedig Törökországgal határos. A kontinentális Görögország keleti és déli partjait az Égei-tenger, míg nyugati partjait a Jón-tenger mossa. Mindkettő a Földközi-tenger keleti medencéjének része, mely sok szigetnek ad helyet.
Legnyugatibb pontja Korfu, legdélebbi Kréta. Erősen tagolt partvonal jellemzi, partvidéke 15 000 km hosszú. Délfelé a part egyre inkább csipkéződik, a szárazföld parthossza 4000 km. Csak 107 000 km² az összefüggő szárazföld, 25 000 km² sziget.
Szárazföldi részei: a Balkán-félsziget és a Peloponnészoszi-félsziget.

Görögország Európa, Ázsia és Afrika találkozásánál fekszik. Itt megtalálhatóak mind az ókori Görögország, a Római Birodalom, a Bizánci Birodalom valamint a török uralom négy évszázadának emlékei. Görögország a demokrácia, a nyugati filozófia, az olimpiai játékok, a nyugati irodalom, a történettudomány, a politikatudomány, a nagyobb tudományok és a matematika alapjainak és a nyugati dráma bölcsője. Utóbbinak mind a tragédia, mind a komédia ága itt kezdett kifejlődni.

Görögország 1981 óta tagja az Európai Uniónak.  Az ország fővárosa Athén. Hivatalos nyelv a görög, de a turisztikai desztinációkban beszélnek angolul és németül is.  A beutazáshoz szükséges útlevél vagy személyi igazolvány. A mediterrán éghajlatú Görögország területe 132000 km2. Lakosainak száma 11 millió.

Az országra a száraz, meleg nyár a jellemző, nem ritka augusztusban a 40 °C fok hőmérséklet. Az ország pénzneme az Euro (1€ kb. 300 Ft.). Időeltolódás +1óra. A görög árak másfél-kétszerese a magyar áraknak. Sajnos az Európai szokásoktól eltérően, nem minden strandon található édesvizű zuhanyzó. Az emberek nagyon kedvesek, szívélyesek és szolgálatkészek. A görög életstílus sokkal lassabb az itthoninál. A görög hétköznapok 9 órakor kezdődnek és már délután 13 óra körül sziesztát tartanak. Ennek megfelelően a görög esték 19 órakor kezdődnek és hosszan belenyúlnak az éjszakába. 

Az ország gasztronómiáját illetően mindenki talál ízlésének megfelelőt. Legismertebb és legelterjedtebb a gyros, mely a Magyarországon kaphatóhoz sokkal kiadósabb, nagyobb és ízletesebb. Kedvelt még a souvlaki, mely leginkább a magyar saslikhoz hasonlít. A görögsaláták is nagyon ízletesek, mint pl. moussakát, padlizsános-paradicsomos rakott egytálételt. Különlegességek még a tenger gyümölcsei, a sült fetasajt. Desszertként zamatos, üdítő gyümölcsöket és mézes süteményeket kóstolhatunk. Jó ételekhez jó italok is dukálnak.  Napközben egy hűsítő frappé, vagyis finom jegeskávé. Estére pedig egy tüzes alkoholos ital pl. görög gyantás bor (recina) az ún. kumkvatlikőr vagy a mindenki által ismert ánizsos törkölypálinka, az ouzo.

A látogatók jelentős része a Görögországhoz tartozó szigeteket részesíti előnyben, hiszen a pihenni, kikapcsolódni, kirándulni vagy szórakozni vágyók egyaránt rengeteg lehetőség közül választhatnak, mindenki megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő szigetet. Görögország kontinentális részét viszont elsősorban a művészetek, az ókori kultúra emlékei iránt érdeklődő turisták látogatják.


Athén:

Athén Görögország, valamint a görög Attika prefektúra fővárosa. A modern Athén hatalmas, kozmopolita jellegű város; az ókori Athén nagyhatalmú városállam, jelentős tudományos központ volt. Lakossága elővárosokkal együtt körülbelül 3,5 millió, ez Görögország lakosságának kb. 35%-a. A város napjainkban keleti irányban növekszik, Attika félszigetén.1985-ben Athén lett Európa első kulturális fővárosa. Az UNESCO 1987-ben felvette a világörökségek listájára az Akropoliszt és 1990-ben a Daphni kolostort.

Látnivalók:
Akropolisz, Athén

Az Akropolisz a görög főváros, Athén igazi jelképe. Az épületegyüttest, ami eredetileg a görög királyok lakhelye volt, Kr. e. 480-ban a perzsák lerombolták. Az épületek helyreállításában, a templomok újjáépítésben az ókor legnagyobb építőmesterei és szobrászai (pl. Pheidiasz) vettek részt. Az épületegyüttes részét képezi a híres Parthenon, Pallasz Athéné temploma.

Attika
Attika Athént az Égei tenger partjáig övező síkság, mely már az ókorban is a városállam része volt. Természeti adottságai, a homokos strandok, a délen elnyúló kopár hegyhátak és a középen elterülő hűs fenyőerdők vonzó hellyé teszik a tájat a nyaralók számára.

Dionüszosz-színház
Az athéni Akropolisz déli lejtőjén lévő színházat Dionüszosz, az érzéki örömök istenének tiszteletére emelték. Az épület a Kr. e. V. században mintegy 17 000 néző befogadására volt képes.

Olümposz
Az Olümposz Görögország legmagasabb hegysége. Az ókori mitológia szerint itt, csaknem 3000 m magasságban, a hegy tetején laknak az istenek. A hegycsúcs csak nyáron látható, az év többi részében többnyire felhőkbe burkolózik. Kedvelt célpont a túrázók és hegymászók számára egyaránt. A sűrű erdővel borított hegy klímája enyhíti a görög nyár forróságát.

Olümpia
Görögország déli szegletében, a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén található Olümpia. Itt kerültek megrendezésre az ókori olimpiai játékok. A hely legjelentősebb épülete Zeusz temploma volt. Itt állították fel az istenség monumentális, aranyból és elefántcsontból készült szobrát. A Zeusz szobor egyike volt az ókori világ hét csodájának.

Delphoi jósda
A mitológia szerint a Parnasszus-hegy déli lejtőjén két Zeusz által küldött sas leejtett egy követ: az Omphaloszt, azaz a világ köldökét. Itt, Delphoiban építették az Apollón tiszteletére emelt templom együttest, ami az antik világ leghíresebb jósdája volt. A jóslatra kíváncsi látogató Pythia papnőjéhez fordult, aki egy gőzölgő sziklahasadék fölé hajolt, és transzba esve jövendölt.

A Meteora-kolostorok: Meteorák = lebegő kolostorok.

Korfu
Korfu az albániai partok közelében, a Görögország nyugati részével határos Jón-tengerben fekszik. Korfu szigete a Jón-szigetek legnagyobb tagja. A kellemes éghajlata és természeti szépségei miatt elsősorban Korfu déli része kedvelt a turisták körében, de a sziget belső részébe is kellemes kirándulásokat lehet tenni. A nyugodt hangulatú falvakban kellemes körülmények között élvezhetjük görög vendégszeretetet.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype