geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Elzász

 

Elzász Franciaország egyik északkeleti régiója, jelentős német kisebbséggel.  A terület székhelye Strasbourg.  Az elzászi régió 2 megyére (Bas-Rhin és Haut-Rhin), 13 megyei körzetre (Haguneau, Sélestat-Erstein, Wissembourg,Molsheim, Strasbourg-Campagne, Saverne, Strasbourg-Ville, Altkirch, Mulhouse, Colmar, Ribeauvillé, Geubwiller, Thann), 75 kantonra és 904 községre oszlik. Északról és keletről Németország határolja, történelmileg Közép-Európa német nyelvű térségei közé tartozott. A lakosság nagy része ma is a generációkon át öröklődő elzászi nyelvjárást beszéli és Franciaország többi részéhez képest más téren is akadnak jelentős különbségek. Kulturális tekintetben Elzász határozottan német jegyeket visel magán. Elég csak ránézni az élénkre festett, favázas házakra, amiket sehol másutt az országban nem találunk meg. Gazdasági tekintetben évszázadok óta függ a környező német területektől, a kitűnő kapcsolatoknak köszönhetően pedig ma is Franciaország egyik legtehetősebb és legfejlettebb régiója. Habár Franciaország legkisebb régiója, hossza négyszerese szélességének. Éghajlata fél-kontinentális, hideg, csapadékmentes telekkel és meleg nyarakkal. Legmagasabb pontja 1426 méter magas, neve Grand Ballon. Nyugatról a hegyek elzárják a csapadékot a régiótól. Németország, Svájc, illetve Lotaringia és Franche-Comté régiók határolják. Franciaország második legszárazabb városa is Elzászban található: ez Colmar, ahol az évi csapadék nem éri el az 550 millimétert sem.

A vidék gazdasági és közigazgatási központja Strasbourg, Franciaország egyik legszebb települése. Központjában áll a csodálatos gótikus katedrális, ami – akárcsak az egész óváros – sok turistát vonz. A Rhone-folyó partján elterülő város számos történelmi és építészeti látnivalóval várja az ide érkezőket. A katedrális közelében találjuk az ország legrégebbi gyógyszertárát. A Maison Kammerzell a 16. században épült, eredetileg egy gazdag sajtkereskedő otthonaként. A Petit France a város reneszánsz épületekben leggazdagabb negyede, ahol a gyönyörű, virágokkal díszített erkélyes házak között számos remek étterem is csalogatja a látogatókat. Strasbourgban több park és botanikus kert is található, melyek tavasszal mutatják legszebb arcukat.

Mulhouse a francia-német-svájci határ közelében fekszik. Elsősorban ipari központ és nem játszik jelentős szerepet Elzász turisztikai életében, de ha rászánjuk az időt, felfedezhetünk néhány érdekességet a városnézés során. Ne hagyjuk ki a Nemzeti Vasúti Múzeumot és a Cité de l’Automobile-t, a lenyűgöző autómúzeumot a világ legnagyobb Bugatti gyűjteményével. Az óvárost gyalog is könnyen bejárhatjuk, a sétát érdemes a Place de la Reunionnál elkezdeni. A tér körül máris több látnivaló vár ránk, mint a neogótikus St. Etienne templom, a 16. században épült Városháza vagy a Mieg Ház, ami a 15. században még városházaként működött, majd a város leggazdagabb családjai birtokolták. Gyerekekkel ideális program ellátogatni az Állatkertbe és a botanikus parkba.

Elzászban a természet adta örömöket is közvetlen közelről élvezhetjük. A Vogézek kifogyhatatlan lehetőséget kínálnak a túrázáshoz, hegymászáshoz, kerékpározáshoz, számos ösvény szeli át a hegyeket. A régió az év minden szakában kitűnő célpont, hiszen a zöldellő hegyvidéki táj télen fehérbe öltözik és egészen a tavasz beköszöntéig kitűnő pályákkal várja a síelőket. Ha már Elzászban járunk, érdemes kitekintést tenni a közeli német és svájci területekre is. A közelben található a természeti szépségekben szintén nem szűkölködő Fekete-erdő, a svájci határ mellett pedig Basel történelmi városa vár ránk.

Népesség

A terület lakossága 2007-ben 1 829 000 fő volt. A népsűrűség 221 fő/négyzetkilométer, ezzel a szárazföldi Franciaország harmadik legsűrűbben lakott területe. Jelentős német kisebbség él a határain belül, azonban pontos számokat lehetetlen meghatározni, mivel a francia nemzetfelfogás szerint Franciaországban nem léteznek más nemzetiségek, csak a francia. Az idősebb nemzedék szinte csak németül beszél és jellemzően a falvakban is egyeduralkodó a német, vagyis annak itt beszélt változata, az elzászi német.

Elzászi nyelv

Az elzásziak a német nyelv egy változatát beszélik, amely leginkább a svájci német dialektushoz hasonlít. 1945 előtt nagyobb jelentősége volt; jelenleg csupán a lakosság 25%-ának anyanyelve, és az iskolákban már „idegen nyelv” –ként oktatják. Mindezek ellenére egyike Franciaország hivatalosan elismert regionális nyelveinek. A közlekedési táblák a legtöbb helyen ma már kétnyelvűek, de régebben kizárólag franciául voltak rajta feltüntetve adatok. Saját, egyedi írásmódját ritkábban használják, beszélőinek legnagyobb része standard német betűzéssel használja az elzászit.

Gasztronómia

Elzász Franciaország legjelentősebb sörgyártó vidéke. A Sűrkrűt kifejezés egyfajta savanyú káposztát takar a másik jellegzetes étel a mézeskalács, amit sok más kekszfélével egyetemben készítenek itt, hogy a gyerekek Mikulás napján megkaphassák őket. A régió egyik leghíresebb kulináris csodája az úgynevezett Elzászi Borút (La Route des Vins) amely, 170 km hosszú és 1953 óta a borimádók számára az egyik legnagyszerűbb francia úti cél. A borút szőlőültetvények között vezet, három kilométerenként érint egy kis települést, ahol a vendéget minden ültetvényes szívesen lát egy kis borkóstolóra. Itt fut az elzászi szőlőültetvényeken és a bortól függetlenül is az ország egyik legszebb turisztikai útvonala, melyeket bájos falvak szegélyeznek. Főként a nyári hónapokban és karácsony táján vonz tömegeket a Borút, melyet végigjárva középkori városfalak, kanyargós sikátorok és olyan vendégszerető, bájos települések között haladhatunk el, mint Molsheim, Ribeauvillé vagy Colmar, melyeknek neve napjainkra az igazán jó francia borok szinonimájává vált.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype