geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Normandia

Normandia tájegység Franciaország északnyugati részén, a Francia Királyság egyik történelmi tartománya. Ma két közigazgatási régióra van felosztva: Felső-Normandia (Haute-Normandie) a Szajna alsó folyása mentén terül el, Párizstól északra, Alsó-Normandia (Basse-Normandie) Párizstól nyugatra fekszik, ide számítva a Cotentin-félszigetet is. Felső-Normandiát Seine-Maritime és Eure, Alsó-Normandiát Orne, Calvados és Manche francia megyék alkotják.


A normann vidék egy idilli táj, ahol zöldellő dombok, vadvirágos mezők, különleges formájú mészkősziklás partvidékek, kiváló homokos és kavicsos tengerpartok váltják egymást. A tenger örökké változó színe és a hol vadregényes, másutt békét és nyugalmat árasztó vidék nem véletlenül ihletett meg sok impresszionista festőt és költőt.

Normandiára elsősorban a földművelés és az állattartás a jellemző. A dús legelőkön szarvasmarhák, birkák és a híres normann lófajták legelésznek. Így ezen a területen a tejipar igen fejlett és széles választékát kínálja a tejipari termékeknek, számtalan és ízletes sajt, joghurt, szósz jellemző erre a vidékre. Legismertebb sajtjuk a közkedvelt Camembert.


A másfelől pedig a tengeri finomságok mellett még nagyon ismertek a vidék illatozó almáskertjeinek termékei, mint a pezsgő almabor és annak párlata a Calvados, ezen kívül pedig az almaszószok, lekvárok és a finom normandiai almatorta.
A mezőgazdaság, a halászat, az élelmiszeripar, a kereskedelem mellett pedig a legfontosabb bevételt az idegenforgalom adja. A régió számos történelmi emlékhellyel, monumentális katedrálissal, ódon várrommal és szép kastéllyal büszkélkedhet. Favázas, középkori városok, híres üdülőhelyek, romantikus halászfalvak és természeti szépségek csábítják kirándulásra az odalátogatót.

Néhány nevezetesség:

Giverny: ebben a bájos kisvárosban élt és alkotott az impresszionista festészet legnagyobb alakja Claude Monet, akinek háza, műterme és páratlan szépségű kertje népszerű látványosság.

Rouen: Felső-Normandia székhelye. Favázas óvárosa gótikus székesegyházáról, neves múzeumairól, pezsgő kulturális életéről és kitűnő vendéglőiről híres. A középkorban régi piacterén égették meg eretnekség vádjával Jeanne d’ Arc-ot.

Fécamp:
a zarándokok által kedvelt halászfalu, mely szépen díszített, gótikus stílusú Bénédictine-palotájáról és a bencés szerzetesek által kikevert csodálatos elixírjéről híres.

Étretat: a bájos kis tengerparti falu, mely smaragd színű tengervízéről és szokatlan formájú sziklaszirtjeiről nevezetes.

Le Havre: Franciaország második legfontosabb kikötője, mely fő kereskedelmi központ. Itt található a Szajnán átívelő, hatalmas méretű Normandiai-híd, mely a vidék modernkori jelképe és Le Havre-ot köti össze Honfleur-el.

Honfleur:
a festői halászfalu szűk utcácskái, középkori kikötője, a rakpart évszázados színes faházai számos festőt vonzottak. A városka látványossága a kizárólag fából épült Szent-Katalin templom és harangtorony.

Mont-St-Michel: a világ egyik csodájaként emlegetett apátság, ma a Világörökség része és az egyik leglátogatottabb zarándokhely. Látványos fekvése mellett az öböl különleges árapályviszonyainak köszönheti hírnevét.

Bayeux: a város fő büszkesége a világhírű 70 m hosszú, 11. századi faliszőnyeg, mely Anglia normann inváziójának történetét és a hadjárat előzményeit meséli el. Emellett híres  Csipkeverő Iskolája is, ahol a hagyományos normandiai csipkekészítés megőrzése a fő cél.

Caen: Alsó-Normandia székhelye. Nyüzsgő egyetemi város, itt találhatóak a legszebb normann-román stílusú apátságok, melyeket még Hódító Vilmos építtetett a 11. században.

Deauville-Trouville:
a két hangulatos tengerparti üdülőhelyet egy folyócska választja el egymástól és híresek a jellegzetes kék-fehér fürdőházaikról, széles, homokos strandjaikról. Míg Deauville a gazdagok által felkapott luxus nyaralóhely, Trouville a csendesebb és szolidabb kellemes kisváros, kiváló, tengeri ínyencségeket kínáló éttermekkel.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype