geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Párizs

Párizs (franciául Paris) Franciaország fővárosa. Az ország északi részén a Szajna folyó partján
terül el, az Île-de-France régió szívében. Párizs Európa egyik legnépesebb városa, lakossága az agglomeráció nélkül közel 3 millió fő, az agglomerációval pedig meghaladja a 10 millió főt. A francia főváros a világ négy legjelentősebb városának egyike. A két évezreden keresztül fontos szerepet játszó Párizs ma a világ egyik vezető gazdasági és kulturális központja, befolyása a politikára, az oktatásra, a szórakoztatóiparra, a sajtóra, a divatra, a tudományra és a művészetekre a világ négy legjelentősebb városa közé emelte.

Több jelentős nemzetközi szervezet (OECD, UNESCO) is Párizsban székel. A Région Parisienne Franciaország legfejlettebb területe, gazdaságának központja. A világban Párizs a legnépszerűbb úti cél a turisták körében több mint 30 millió évi látogatóval.Párizs fő folyója a Szajna, amely egy körívben folyik át délkeletről délnyugatra a városon és 37 híd tarkítja. Így az északi Jobb Part kétszer akkora kiterjedésű, mint a déli Bal Part. A főváros közigazgatási szempontból 20 kerületre oszlik. A kerületek csigavonal szerűen helyezkednek el, mely a város kialakulásának történetét tükrözi. A párizsi látnivalók megtekintéséhez jól kiépített metróhálózat szolgál segítségül.


Párizs sokak szerint az egyik legszebb város a világon, és talán egyben a legromantikusabb is. Története során a divat, a művészet és a szórakozás meghatározó szerepet játszott, máig a divat fővárosaként tartják számon. Párizs számos történelmi helyszínnel, építészeti remekművel és csodás művészettel büszkélkedhet. Párizs egyike azoknak a városoknak, ahol a legtöbb épített látnivaló található. Párizs legismertebb szimbólumai az Eiffel-torony és a Diadalív, ezen túl csak néhány a leglátogatottabb nevezetességekből: Notre Dame, Louvre, Montparnasse, Montmartre, Sacre Ceour. A dinamikusan fejlődő városban a modern művészet épületeit is megtalálhatjuk: Pompidou központ, Defense negyed (üzleti negyed felhőkarcolókkal és a modern Diadalívvel). A látnivalók, nevezetességek sokaságának megtekintése mellett érdemes sétálgatni a Champs Elysées-n, gyönyörködni a szebbnél-szebb paloták és luxusüzletek csillogásában, elvegyülni a Latin negyed hangulatos forgatagában, megpihenni egy kis időre a Szajna parton vagy valamelyik szép, árnyas parkban. Ha Párizsban járunk feltétlenül térjünk be egy hangulatos kávézóba vagy egy íncsiklandó ételeket kínáló étterembe.


Ezen túl pedig Párizs környékén is számos látnivaló akad, mint pl. a Versailles-i kastély, Fontainebleau, Disneyland stb. Tehát, aki a francia fővárosba látogat akár milyen rövid vagy hosszabb időre is biztosan nem fog unatkozni és azzal az érzéssel tér haza, hogy újra vissza szeretne térni.

Au revoir Paris!


Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype