geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Cseh Köztársaság, csehül Ceská Republika

Területe: 78 867 km2 - a 116. legnagyobb területű ország a Földön.
Határainak hossza: 1989 km (Ausztria 362 km, Németország 815 km, Lengyelország 615 km, Szlovákia 197 km).
Éghajlata: hűvösebb és csapadékosabb mint Magyarországé.
Legmagasabb pontja: Sněžka (1602 m)
Legalacsonyabb pontja: Elba-folyó (115m)
Lakosság: 10, 2 millió fő (2011.) - a 82. legnépesebb ország a Földön.
az országot.
Csehország közigazgatási beosztása: 13 kerület (kraj), és a főváros Prága. A kerületek járásokra (okres) oszlanak.

Csehországi kerületek:  Közép-csehországi (Středočeský kraj), Dél-csehországi (Jihočeský kraj), Plzeň-i (Plzeňský kraj), Karlové Vary-i (Karlovarský kraj), Ústí nad Labem-i (Ústecký kraj), Liberec-i (Liberecký kraj), Hradec Králové-i (Královéhradecký kraj), Pardubice-i (Pardubický kraj), Vysočina (Kraj Vysočina), Dél-morvaországi (Jihomoravský kraj), Olomouc-i (Olomoucký kraj), Zlín-i (Zlínský kraj), Morva-sziléziai (Moravskoslezský kraj).

Csehország természeti csodái az emberi kéz alkotta szépséggel párosulnak, a kulturális műemlékek sokasága pedig valódi nagyhatalommá teszi Az egész világról érkeznek ide a kultúra, a történelem és az építészet iránt érdeklődő látogatók.
Ennek talán a legárulkodóbb jele, hogy Cseh- és Morvaország városainak már tizenkét műemléke szerepel az UNESCO történelmi és természeti világörökségének listáján. 2005-ben Český ráj (Cseh Paradicsom) tájvédelmi körzetet is UNESCO geoparkká nyilvánították. Mindezek a műemlékek ugyanakkor könnyűszerrel megközelíthetőek. Prágából, a cseh metropoliszból, amelynek történelmi belvárosa már 1992-től a világörökség részét alkotja, autóval mindössze fél órától 3 óráig terjedő időn belül egytől egyig elérhetőek. Az UNESCO műemlékek ehhez mérhető koncentrációja a világon sehol máshol nem lelhető fel.


Cseh Termálfürdők
Csehország területén rengeteg olyan ásványi forrás található, melyeket a 15.század óta gyógyításra használnak. A cseh fürdővárosok általában festői szépségű tájakon fekszenek és városszerkezetük illetve speciális kialakításuk miatt rendkívül közkedveltek. Néhány gyógyfürdőben még az eredeti, gondosan megmunkált bútorzattal találkozhatunk.

Régen a cseh gyógyfürdőket főleg kifinomult ízléssel rendelkező emberek látogatták. Karlovy Vary és Teplice mindmáig Nagy Péter cár, VII.Edvárd és Wallensteini Albrecht látogatásaival büszkélkednek. Gyakori vendégnek számítottak olyan európai hírességek, mint Goethe, Schiller, Chopin, Beethoven és Wagner is. És ne feledkezzünk meg a kiváló arisztokraták, iparosok, üzletemberek, bankárok látogatásairól se.

A 18.századot lehet a gyógyfürdő ipar kialakulásának és fejlődésének időszakának nevezni, de valójában a 19.század volt a gyógyfürdők virágkora. A gyógyfürdő komplexumokat kibővítették és korszerűsítették; számos új gyógymódot is bevezettek. A gyógyeljárásokat specializálták és a cseh gyógyfürdőipar hatásossága miatt vált híressé. A gyógyfürdőket nemcsak kezeltetés céljából látogatták, hanem a társadalmi státus jelképeivé is váltak. A fürdővárosok a társadalmi és a kulturális élet központjaivá váltak és a turisták figyelmét is felkeltették. Prága után ezeket a városokat látogatták leginkább.

Munkaszüneti napok Csehországban
Január 1. (Újév)
Húsvét hétfő (változó időpontú ünnep)
Május 1. (A munka ünnepe)
Május 8. (A győzelem napja)
Július 5. (Cirill és Metód napja)
Július 6. (Husz János máglyahalálának napja)
Szeptember 28. (A cseh államiság napja)
Október 28. (Csehszlovákia kikiáltásának ünnepe)
November 17. (A „bársonyos forradalom” napja)
December 24-25-26. (Karácsony)

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype