geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Észak-Ciprus

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság független állam Ciprus szigetének északi harmadán. A lakosság szinte 100%-ban a török nyelvű etnikumhoz tartozik. Nicosia északi fele az Észak-Ciprusi Török Köztársaság területéhez tartozik, a város mindkét ország fővárosa. Észak-Ciprus a Földközi-tenger egyik leginkább érintetlen gyöngyszeme, ugyanis Ciprus szigetének 1974-es kettéválása óta viszonylag kevés turistát fogadott az egyébként vadregényesen gyönyörű sziget északi része. A török ciprusiak barátságosak, mosolygósak és vendégszeretőek. A tenger átlátszó, a nap szinte egész évben szikrázóan süt, a 4 500 éves történelem pedig szinte tapintható a kikötőkben és az óvárosok szűk utcáin.

Lakosság
A Ciprusi Köztársaság területének 35%-a török fennhatóság alatt áll (ez a sziget északi fele, ahol a természeti kincsek 70%-a koncentrálódik).  Napjainkban a lakosság szinte 100%-ban a török nyelvet beszélő török etnikumhoz tartozik, két fő csoportja van: a török ciprióták és a betelepült anatóliai törökök. Az idősebb török ciprióták legnagyobb része beszél görögül. A ciprusiak kedvesek és közvetlenek.

Észak-Ciprus éghajlata
Az időjárás Észak-Cipruson mediterrán, amely azt jelenti, hogy a nyár forró, 35C0 fok körüli meleggel júliusban és augusztusban. Az év legnagyobb része száraz. Csak kevés csapadék hullik a téli hónapokban, májusban, októberben, valamint június és szeptember között a sziget csapadékmentes, ezért Ciprus gyakran szenved a szárazságtól. A tavasz és az ősz kellemes 25-30C0 fokos hőmérsékletet tartogat, a tenger azonban ekkor már kezd lehűlni. Télen a hőmérséklet mindössze 12-15C0 fokos.

Észak-Ciprus városai

Kyrenia: török neve Girne. Varázsereje apró méretében rejlik: sétáljunk a kikötőjében, háttérben a hegyekkel. A kikötőt hatalmas erődítmények őrzik, amelyekben múzeumok működnek. A régi kikötő végében áll egy 16. századi kastély, amelyet a velenceiek építettek. Érdekesség, hogy a kikötőben látható egy i.e. 4. századból fennmaradt hajóroncs a rakománnyal együtt, amelyet annak idején szállított.

Bafra: csodálatosan gyönyörű észak-ciprusi partszakasz, finomszemcsés homokkal és kristálytiszta tengerrel.

Nicosia: Észak-Ciprus legnagyobb városa, amelyet az úgynevezett Zöld Vonal osztja ketté görög és török részre. A török rész tartozik Észak-Ciprushoz.

Famagusta: Észak-Ciprus legnagyobb kikötővárosa volt néhány évtizeddel ezelőttig. Számos ókori és középkori emlék található a városban Barnabás Apostol sírjától a muszlim imahellyé átalakított Szent Miklós katedrálison át a török bazársorig.

Famagusta óvárosát egy magas, 15 bástyából álló fal határolja. A város egy része jelenleg szellemváros Ciprus 1974-es kettészakadása óta, amely ma már látogatható. Famagusta másik részén pedig luxushotelek sorakoznak, csodálatos tengerparti résszel.

Gasztronómia
A ciprusi konyha nagyon különleges. Az ételek mediterrán jellegűek, a görög konyha ízeire hasonlítanak, de gazdagítják a török és a közel-keleti konyha jellemzői is. A hagyományos görög és török ételek azonosak és gyakran a nevük is hasonló. Előételként szolgál a hummus/humus (csicseriborsószósz), taramas/tarama (füstölt tőkehalikra), talatouri/cacik (joghurt mentával, uborkával), tahine/tahin (szezámkrém citrommal) és elies/zeytin (zöld olíva zúzott fokhagymával és tört koriandermaggal). Népszerű a paradicsom, a helyi paprika, a padlizsán, az articsóka és az avokádó. Az édességeknél a keleti konyha jellemzői érvényesülnek. A lukumi egy zselészerű mandulás sütemény, a baklava mandulás-mézes réteslapokból áll, a lokumádesz fahéjas mázzal bevont apró fánkocska, a karidaki zölddióból készül, amelyet szegfűszeges sziruppal öntenek le.
Helyi ételek és italok tekintetében szinte bármit kipróbálhatnak. A lassú tűzön sült bárányt, a kleftikot; illetve az olyan frissen fogott halakat, mint a lagos vagy a minerio. Ihatnak hozzá ciprusi vagy török borokat. A fehér- és a vörösborok is isteniek. Érdemes tudni, hogy a csapvíz nem iható: minden esetben palackozott vizet igyunk csak.

Beutazási szabályok
Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság nem tagja az Európai Uniónak. Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak ide. Az átkeléshez új típusú, kártya formájú személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype