geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Isztambul

Isztambul több mint 13 milliós lakosságával Törökország legnagyobb városa, annak kulturális, művészeti és gazdasági központja, illetve 1923-ig fővárosa, jelenleg İstanbul tartomány székhelye. Isztambul (török nevén Istanbul) - előző történelmi nevein Bizánc, Konstantinápoly - Törökország legnagyobb települése és a világ egyetlen két kontinensen fekvő városa.

A város a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el, s területileg ugyan csak kisebb része van Európában, mégis európai városnak tartják. Különleges fekvése, római kori, bizánci és oszmán építészeti emlékei, valamint a múzeumaiban és palotáiban fellelhető művészi alkotások révén a turisták kedvelt úticéljává lett.

Éghajlata mérsékelt. Hosszú, meleg és párás nyár és hűvös, csapadékos tél jellemzi. A jellemző átlagos hőmérséklet augusztusban 28 °C. A téli hónapok átlaghőmérséklete 3-8 °C között mozog, november és április között havazás is előfordulhat.

Kék mecset

Isztambul egyik központi mecsete, mely a város Sultanahmet negyedében található, a Hagia Szophia székesegyházzal szemben. Népszerű nevét azokról a kék csempékről kapta, melyekkel a belső falait borították. A mecsetet  1609 és 1616 között építették I.Ahmed utasítására. A mecsethez tartozó épületegyüttesben találhatjuk az alapító szultán síremlékét valamint egy iskolát, és egy korházat is. A Kék mecset Isztambul egyik legnépszerűbb látványossága.

Szulejmán-mecset

A Szulejmán-mecset a második legnagyobb mecset Isztambulban. A híres török építész, Szinán építette I. Szulejmán szultán parancsára Isztambul harmadik hegyére. Az építkezés 1550-ben kezdődött, és 7 évig tartott. A mecset 59x58 méter alapterületű, a fő kupola 53 méter magas és 27,25 méter átmérőjű. Az épületet 4 minaret veszi körül, mivel I. Szulejmán a negyedik isztambuli szultán. A minaretek 10 erkélye jelzi, hogy I. Szulejmán a tizedik szultán az Oszmán dinasztiában. A komplexum a tulajdonképpeni mecseten kívül szállásokat, konyhát, kórházat, iszlám iskolát és egy fürdőt is tartalmaz.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype