geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Srí Lanka

Srí Lanka, korábbi nevén Ceylon könnycsepp alakú sziget az Indiai-óceán északi részén, India partjaitól délre, az Egyenlítőtől 880 km-re északra található. Az a hely, ahol Ádám a földre lépett, mikor kiűzetett a Paradicsomból. A buddhisták szerint Buddha is ezt a szigetet látogatta meg útban az örök élet felé. 65.610 négyzetkilométer a területe, és hozzávetőleg 21 milliós a lakossága. Fővárosa Colombo, ami 7.270 kilométerre van Budapesttől. Ez az apró ország Magyarországnak mindössze kétharmada, de valódi paradicsom a turisták számára: csodás tengerpart, gazdag kultúra, ősi történelmi emlékek, páratlan természeti szépség, sokszínű élő- és növényvilág és nem utolsósorban barátságos emberek jellemzik.

Neve szingaléz eredetű, és „sugárzó, fénylő ország”-ot jelent. Az államot régebben a szigettel megegyező néven emlegették. Ez a név óind eredetű („oroszlánsziget”), és a bátorságukról híres szingaléz harcosokra emlékeztet. Az egykori brit gyarmat 1948-ban állította ki függetlenségét. A szigetet 30 kilométer hosszú szigetsor („Ádám hídja”) köti össze Indiával.
Homokos tengerpartja pálmafákban, a sziget belseje buja növényzetben és állatvilágban gazdag. A szárazföld belsejében teaültetvények, rizsföldek, trópusi őserdők váltogatják egymást. Az ország ókori városok, paloták, templomok maradványaiban gazdag. A kellemes klíma, a több mint 2500 éves írott történelem, a fantasztikus kirándulások évről évre rengeteg turistát vonzanak a világ minden tájáról. Srí Lankán egy ma még érintetlen kultúra várja az odalátogatót.

Főbb látnivalók
• Colombo
Colombo a sziget legnagyobb városa, egyben az ország fővárosa. Elég zajos és forgalmas, de a rengeteg látnivaló miatt nem szabad kihagyni. Nagyon híres az Óratorony, a Queen's House, a Cinammon Kert, a Galle Face Green valamint a Pettah bazár, melyek mind-mind városnézésre csábítanak. A Nemzeti Múzeum széles időskálát átfogó történelmi gyűjteményéről híres. A Művészeti Galéria a helyi művészek által készített műalkotásokat mutat be. A Dehivala állatkertben szemügyre vehetjük Srí Lanka állatvilágát, este pedig elefánt-show-n vehetünk részt.
• Anuradhapura
Anuradhapura legszentebb helye a Szent Bo Fa. Ez a fa abból a fából nőtt ki, amely alatt egykoron Buddha megvilágosodott. A csodás templomok közül a legrégebbi és legnagyobb jelentőséggel bíró a Thuparama Dagoba. A Jetavanarama Dagoba a legnagyobb (több mint 100 m magas) fennmaradt épület.
A Sigiriya erődöt az 5. században építették egy 200 méter magas szikla csúcsára. Több mint 1000 éves sziklafestményeket, vízi kerteket és óriási kőoroszlánokat tekinthetünk meg itt.

• Hikkaduwa
Hikkaduwa a sziget legfejlettebb partszakasza, mely hemzseg a nyugati turistáktól, a magas színvonalú szálláshelyektől és éttermektől. Itt is találhatunk régi templomokat, de a hely inkább a pihenni, sütkérezni vágyók paradicsoma.
• Galle csodálatos kikötőjéről és az 1663-ban épült holland erődjéről híres. Ez a környék rendkívül nyugodt, kellemes atmoszférájú, ezért pihenésre kiválóan alkalmas.

Nemzeti parkok
A szigeten sok nemzeti park található. Többek között.
• Yala: Colombótól 309 km-re a sziget délkeleti részén, száraz vidéken fekszik. Területe: 1259 km2. Nevezetessége az itt élő nagy testű emlősök, köztük elefánt.
• Uda Walawe: Colombótól 170 km-re a sziget északnyugati részén fekszik, száraz övezetben. Területe 30821 ha. Elefánt, leopárd, vízibivaly, krokodil, vaddisznó, szarvas, őz és számtalan madár élőhelye.
• Kumana madár rezervátum: Colombótól 312 km-re. Vándormadarak és több mint 500 féle honos madár.
• Peradeniya botanikus kert: 600 ha festői környezetben Kandy mellett található, 1371-ben létesítették. A világ egyik legszebb botanikus kertje.

Éghajlat: Srí Lanka éghajlata trópusi, a hőmérséklet és a levegő páratartalma egész évben magas, a hőmérséklet-ingadozás pedig csekély. A havi átlaghőmérséklet a síkságon 26-28 C0, a hegyekben 12-16 C0. Májustól szeptemberig különösen magas az évi csapadékátlag, december -február között pedig kevés és rendszertelen az esőzés.
Kultúra: A srí lankai kultúrában kiemelkedő szerephez jut a vallás. A lakosság 70%-a buddhista, de szép számmal találkozhatunk keresztény és hindu templomokkal, mohamedán mecsetekkel is. A buddhista templomok igencsak különböznek a hindu templomoktól: a hindu templom számtalan pici szobrocskával díszített színes, feltűnő, hivalkodó épület, míg a buddhista templom kevésbé harsány, természetközelibb.
Hivatalos nyelv: szingaléz, tamil, angolul a turisták által látogatott területeken többen beszélnek.
Időeltolódás: GMT nyári időszámításban +4 óra, téli időszámításban +5 óra
Pénznem: Sri Lankai rúpia, 1 LKR = 100 cent, 1 Rupia~2.-Ft, 1 EUR~125 Rupia. Az utazási csekkeket a legtöbb bankban elfogadják. USD kivitele ajánlott. Bankautomata szinte már mindenhol van, de a nemzetközi bankkártyákat csak Colombóban és Kandyben fogadják el. A külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott. 10 000 USD felett vásárlási kötelezettség van. Maximum 1 000 LKD-t lehet kivinni az országból.
Egészségügyi előírások: kötelező védőoltás nincs. Malária tabletta egyes területeken javasolt. Csak palackozott víz fogyasztása javasolt.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype