geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Baleár-szigetek

Egymástól különálló szigetek, de akár külön, akár együtt a Baleárok egyet jelentenek a szórakozással, pihenéssel, kikapcsolódással és a napsütéssel. A Baleár-szigetek a turisták igényei szerint rendezkedtek be, a szigetcsoporton belül található: Ibiza, Mallorca, Menorca, Cabrera illetve az Ibiza melletti parányi sziget Formentera.
A szigetek kis ékszerek a türkiz színű Földközi-tenger vízében. A partok mentén a Földközi-tenger szinte minden sajátossága fellelhető, széles nyílt, homokos strandok, sziklás és rejtett öblök.

Mindenki igényeit kielégíti, legyen szó napozásról, könnyűbúvárkodásról, különféle vízisportokról. Akik inkább szárazföldi lények, mégis szeretnék megcsodálni a tenger felszíne alatt rejlő csodálatos élővilágot, azok számára ajánljuk az üvegfenekű hajókkal való kirándulást, melyre a Baleár-szigeteken szintén van lehetőség. A partvidék egyes részei a turisták által legkedveltebb üdülőhelyekké fejlődtek ki, melyek főidényben zsúfolásig megtelnek, ilyen például Magaluf és San Antonio Ibizán. Ez utóbbi helyek a legmegfelelőbbek azok számára, akik nappal a víziparkokban vagy akár a tekepályákon míg éjszaka pedig a diszkókban akarják elütni az időt. A Baleárok egyes részei tökéletesen érintetlenek. Ha az ember olyan öblöt akar találni, ahol egyedül lehet, mindössze két erős lábra és útbaigazításra vagy egy yacht-ra van szüksége. A szigetek klímája jellegzetes mediterrán, forró, száraz nyarakkal és enyhe telekkel.

A Baleár-szigeteken több mint 1700 szálloda várja a turistákat, ezek közül mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Ezek mindegyike egytől-öt csillagig, a luxusszínvonalig terjedő kategóriák egyikébe van besorolva. A besorolást a kormány felügyeleti szerve végzi, az értékelés tükrözi a szálloda által nyújtott szolgáltatások és lehetőségeinek színvonalát.

Mallorca

Spanyolország legnagyobb szigete, a Baleár-szigetek (katalánul: Illes Balears, spanyolul: Islas Baleares) tagja, mely a Földközi-tengerben, az Ibériai-félszigettől keltre található. A szigetcsoport többi tagjához (Ibiza, Formentera, és Menorca) hasonlóan közkedvelt turistacélpont. Mallorca az 1960-as évektől kezdve fokozatosan vált a „nyugati országokban” a tömegturizmus szinonimájává. Mallorca neve a latin insula maior („nagyobb sziget”) szó egy későbbi változatából, a Maiorica szóból származik. A sziget fővárosa Palma de Mallorca (Palma), mely egyben a Baleár-szigetek spanyol autonóm tartomány székhelye is. Mallorca nemzeti himnusza a La Balanguera. Mallorca minden korosztály körében kedvelt úti cél; mediterrán klímájának és változatos természeti csodáinak köszönhetően szinte egész évben tökéletes nyaralóhely. Több mint 550 kilométernyi, félszigetekkel és eldugott öblökkel tarkított tengerpartja a strandolók, szörfösök és vitorlázók számára igazi édenkert, érdemes azonban a sziget belső részein is körülnézni. A túrázók és kerékpárosok kedvence a Llevant-hegység és az UNESCO világörökséghez tartozó, szurdokokkal szabdalt, kolostorokat rejtő Tramuntana-hegység, de könnyebb kirándulásokhoz is számtalan helyszínt választhatunk.

Gyerekekkel kihagyhatatlan szórakozás a fejtetőre állított házakról híres Katmandu kalandpark, Európa legnagyobb csúszdaparkja, az Aquapark, valamint a legjobb delfines programokat kínáló Marineland állatkert és vidámpark. A főváros, Palma de Mallorca rengeteg bulit és csodás építészeti látványosságot nyújt, a gótikus katedrális, a Bellver kastély és az Arab fürdő is megér egy látogatást. A sziget bájos régi településein is bőven akad látnivaló: a kisvasúttal megközelíthető Sóllerben 14. századi épületek várják az utazót, a két hegy között meghúzódó 13. századi Pollençában 365 lépcső vezet a Kálvária-domb kápolnájához, Inca városában pedig nagy élmény a csütörtöki piac.

Menorca

Menorca a Baleár-szigetek második legnagyobb tagja: 694 km2-es területével Mallorcánál kisebb, de Ibizánál nagyobb. Mallorcától kb. 40 km-re, észak-keletre helyezkedik el. Menorca 52 km hosszú, és 15 km széles, lakossága 88 ezer fő. Már az őskorban is lakott volt, amelyet a szigeten található számos emlék bizonyít. A sziget állat- és növényvilágára jellemző, hogy területének mintegy 75 százaléka az UNESCO védelme alatt áll, több, csak itt megtalálható állat- és növényfaj él itt. A sziget több része teljesen érintetlen, romlatlan, számtalan rejtett, érintetlen, lélegzetelállító szépségű, paradicsomi strandja, és öble van. Menorca erős szeleiről is ismert, amelyek miatt “szeles városnak” is hívják. Viszonylag csendes szigetnek számít, főleg a családok kedvence, itt nem láthatók nagy szállodák, és nincsenek zajos klubok.

Ibiza

Ibiza a Baleári-szigetek harmadik legnagyobb tagja, a legnagyobb Mallorca, és a második legnagyobb Menorca után.  Kb. 45 km hosszú, és 25 km széles. Területe 571 km2, ez nagyjából a Balaton felületének felel meg, 20 km2-rel kisebb a magyarországi tónál.

A sziget népessége kb. 110 ezer fő, amely a nyári hónapokban a többszörösére nő. Ibiza szigete leginkább legendás, és igen vad éjszakai élete miatt ismert, a sziget a fiatalok kedvencének számít. Számos világhírű szórakozóhelyének köszönhetően a spanyol sziget a bulizás szimbólumává vált, a sziget a földkerekség party-fővárosának számít. Ibiza leghíresebb szórakozóhelye a San Rafael településen található Privilege, amely a világ legnagyobb szórakozóhelye címével büszkélkedhet – 10 ezer főt képes befogadni! Azonban Ibizát nem csak a bulizás miatt érdemes felkeresni.

A csendesebb nyaralás keresők nyugodtabb, családbarát településeket is találhatnak a szigeten. Ibiza több mint csak egy buli sziget: fantasztikus faunája és flórája miatt sokan Európa legszebb szigetének tartják. Kulturális-történelmi emlékei, és természeti szépségei miatt az UNESCO Ibiza teljes területét az a Világörökség részévé nyilvánította. Ibizát gyakran hívják “Fehér szigetnek” a tengerpart fantasztikus homokja, jellegzetes, hófehérre festett középkori hangulatú házai, és szűk kis utcácskái miatt.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype