geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Madrid

Madrid Spanyolország fővárosa, 3,3 millió lakosával az ország legnagyobb városa, és egyben az Európai Unió harmadik legnépesebb városa (London és Berlin után). Barcelonát megelőzve, Spanyolország leglátogatottabb városának, és egyben Európa 4. leglátogatottabb városának számít.

A város az Ibériai-félsziget közepén, a Mezeta fennsíkján, a Manzanares folyó partján fekszik. Európa egyik legmagasabban fekvő városa. A város szinte mértanilag pontosan Spanyolország közepén található. Éghajlata mediterrán, 24 fokos nyári átlaghőmérséklettel. Madrid a világ egyik legélhetőbb fővárosa, legendás éjszakai életével, sok parkjával, virágaival, és mosolygós, kedves emberekkel.

A régészeti feltárások szerint 25 000 évvel ezelőtt Madrid környékén állt Európa egyik legnagyobb paleolit települése a Manzanares partján. Az 1917-es feltárások során kerámiákat és edényeket találtak a neolitikumból. Madrid tulajdonképpeni története a mórokkal kezdődött, akik városfalrendszert építettek ki. A város ekkor az arabok északi megfigyelőpontjaként működött. 1561 óta Spanyolország központja, véglegesen azonban csak 1606-ban vált fővárossá. III. Károly idején óriási fejlődésen ment keresztül Madrid. Ekkor jöttek létre a minisztériumok, a Prado, a Csillagvizsgáló, a Nyomda, a Lovarda, kórházak, iskolák.

Madrid Spanyolország legnagyobb közlekedési csomópontja, vasúti hálózata rendkívül kiemelkedő. Kiterjedt és folyamatosan fejlődő metróhálózattal rendelkezik, több mint tíz vonala van, amelynek hosszúsága a világon a legnagyobbak közé tartozik. 

A Királyi Palota az ország legnagyobb barokk palotája, Madrid fő turistalátványossága. Fogadótermeit ünnepélyes alkalmakkor ma is igénybe veszi a király, akit 1975. november 27-én koronáztak meg. Itt meg lehet tekinteni III. Károly lakosztályát, a kápolnát, a Bourbon-termeket, az értékes németalföldi gobelingyűjteményt, a Királyi Könyvtárat és a kertben a királyi hintókat bemutató Kocsimúzeumot.
Régi épületekben nincs hiány Madridban, ehhez még Egyiptom is hozzájárult. A Debod templom egy ősi egyiptomi templom, melyet 1968-ban adományozott Egyiptom Spanyolországnak. A művészetek kedvelői a Museo del Pradoban, a világ leghíresebb szépművészeti múzeumában gyönyörködhetnek, mely 1819-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A legnagyobb festők felbecsülhetetlen értékű műveit tekinthetjük meg a múzeumban. A Prado egy művészeti aranyháromszögben található, itt helyezkedik el a Thyssen-Bornemissza Múzeum is, ahol többnyire a XIX. század második feléből származó művek találhatók meg. A múzeum 1992 óta várja látogatóit. Olyan művészek alkotásit láthatjuk, mint Dürer, Caravaggio, Rubens, El Greco, Goya, Rembrandt, Monet, Dali, Van Gogh, Picasso. Az élmény akkor igazán teljes, ha mindkét múzeumot meglátogatjuk.  Madrid főtere, a Plaza Mayor 1690-ben épült. Akkoriban főként kivégzésekre, illetve bikaviadalokra használták, mára már kulturális események megrendezésének ad otthont. Azok számára, akik bevásárló körútra szeretnének menni, azoknak a Gran Via-n a helyük, mely Madrid élettől pezsgő bevásárló utcája.

Mivel a spanyolok későn reggeliznek, az éttermek is később, délután 1 óra körül nyitnak ki. Este feltétlenül ki kell próbálni a tapast, ami annyit tesz, hogy egyik bárról a másikra járni, és mindenhol kipróbálni azokat az étvágygerjesztő specialitásokat, amelyeket gyűjtőnéven tapasnak hívnak.

Mivel a spanyolok nem szeretik egy helyen tölteni az estéjüket, egyik helyről mennek a másikba, Madrid éjszakai élete egyedülálló a világon. Senki ne csodálkozzon, ha hajnali négykor dugóba kerül a városban. A Puerta del Sol és a Plaza de Santa Ana között található utca, a Calle Huertas az éjszakai élet központja. Egymást érik a bárok, tavernák, kávézók, kocsmák.


 


 

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype