geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Costa Brava "vad” tengerpartként is nevezett terület Katalóniában, a Földközi-tenger partján, Franciaországtól délre fekszik. Partvonala 220 km hosszú, homokos strandokkal és meredek sziklákkal. Ez a leglátogatottabb turisztikai régió Spanyolországban. A leghíresebb települések közé Barcelona, Calella, Lloret de Mar, Blanes és Tossa de Mar tartozik.


Barcelona

Észak-Spanyolországban található, Katalónia fővárosa. A Földközi-tenger partján fekszik, mintegy 120 km-re délre a Pireneusoktól és a francia határtól. Érseki központ és egyetemi város, kiemelkedő európai kongresszusi centrum. Az 1992. évi nyári olimpiai játékok helyszíne. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötővárosa. Barcelona a második legnépesebb spanyolországi város, valamint a tizenegyedik legnagyobb az Európai Unióban. Manapság Barcelona elismerten globális város kulturális, pénzügyi, kereskedelmi és idegenforgalmi szempontból is. Itt van a Földközi-tenger egyik legfontosabb kikötője, fontos kommunikációs pont Spanyolország és Franciaország között az autópálya-kapcsolat és a nagy sebességű vasút közlekedése révén. 2010-ben Barcelona repülőterét mintegy 30 millió utas vette igénybe.

Barcelona egy mediterrán éghajlatú város, sajátosság, hogy északra található a Földközi-tenger. A tél rövid, viszonylag hűvös, januárban és februárban az átlagos hőmérséklet körülbelül 10 °C, a legmagasabb hőmérséklet általában 13 °C lehet ilyenkor. A nyár száraz, hosszú és meleg (de júliusban és augusztusban a napi maximum hőmérséklet ritkán haladja meg a 30 °C-ot, mivel a szél fúj a tenger felől a szárazföldre.
Kemény fagy a város területén szinte soha nem fordul elő, a hó pedig nem gyakori jelenség.

Látnivalók:

•  Sagrada Família
A Szent Család temploma, Gaudí műve. Az UNESCO kulturális Világörökség része kriptája és a Születés kapuja. A Szent Család temploma 2006-ban Spanyolország leglátogatottabb fizetős turisztikai látványossága volt - több, mint 2,3 millió turista nézte meg belülről, amivel megelőzte a madridi Prado múzeumot. Gaudi élete fő művének tekintette, 40 évet dolgozott rajta, és 15 évet kizárólag a Szent Család Templomával foglalkozott. A Szent Család templomot XVI. Benedek pápa 2010. november 7.-én szentelte fel, és nyilvánította bazilikává.

•  Güell park

A Güell park, a Szent Család templomához hasonlóan, az UNESCO Világörökség része. Az 1900 és 1914 között épült parkot Antoni Gaudi eredetileg egy "lakóparknak" szánta, azonban a park üzletileg sikertelennek bizonyult olyannyira, hogy senki sem akart itt lakni. Így végül maga Gaudi költözött ide családjával.

Az épületek, a sétányok, és a lépcsők, mind-mind egy rendkívül különös fantáziavilághoz hasonlítanak, ezt nehéz leírni, ezt látni kell!

•  Picasso múzeum / Museu Picasso
Pablo Picasso több, mint 3500 korai munkája: festmények, rajzok, metszetek, és kerámiák találhatók Barcelona leglátogatottabb, és talán legjobb múzeumában, valamint néhány mű a mester kék korszakából is. A múzeum 1963. március 9.-e óta fogadja a látogatókat.

•  Parc de la Ciutadella
Barcelona központjának szinte egyetlen zöldterülete a 30 hektáros Parc de la Ciutadella, amely a katalán parlament épületének is helyt ad. Számos barcelonai nevezetességhez hasonlóan ez is az 1888-as világkiállításra épült. A Parc de la Ciutadella egyik leghíresebb része a Cascada, egy monumentális vízesés, és szökőkút, amelyet a római Trevi-kút mintájára építettek, Josep Fontseré tervei alapján, de az építésében, akkor még tanulóként, Gaudi is asszisztált. A 30 hektáros parkban tett látogatás remek kikapcsolódást ígér.

Gasztronómia

Katalóniában, úgy mint Spanyolország többi részén, négyszer étkeznek naponta. A reggeli általában egy erős kávéból áll(cortado), hozzá valami édes járul, például Churros vagy Cañas. Az ebéd, mint a legtöbb mediterrán városban, itt is délután 2-kor van. Sok éttermi látogató eszik a "Menu del Mediodia"-t, amely magában foglalja előételt, a főételt és a desszertet. A vacsora hétköznap általában este kilenckor kezdődik, hétvégén pedig este 11-kor.
Barcelonában számos étterem van, kezdve a hagyományos mediterrán konyhától a sushin át az egzotikus thai és brazil vendéglátóhelyekig. Különösen Eixampleban, Graciában, El Bornban és Sant Gervasiban találhatóak jó éttermek. Továbbá, Katalónia Európa egyik legnagyobb borvidéke, híres terméke a Penedes, a Priorat és az Alella.
A katalán konyha kifinomult és természetes, kevés köze van a dél-spanyolországi hagyományos konyhához (Madrid és Andalúzia), illetve Spanyolország északi partjához (Baszkföld, Galícia). Katalán konyha mediterrán, befolyásolja az olasz és a francia konyha. A fő összetevők helyi termékek, mint például az olívaolaj, a hal, a hüvelyesek, a fokhagyma, a rizs, tenger gyümölcsei és a Földközi-tenger térségében termő számos zöldség, mint például a cukkini, a padlizsán, a paprika, a paradicsom és vöröshagyma.

Néhány Katalán étel:

•  Escalivada: Grillezett zöldségek (paprika, paradicsom, padlizsán, cukkini), sok olívaolajjal és ecettel.
•  Aioli: Fokhagyma majonézzel
•  Pa amb tomàquet: Kenyér paradicsommal, fokhagymával és olívaolajjal
Paella: Alapvetően egy hagyományos valenciai étel, (rizs sáfrány, szárított paprika, különböző tenger gyümölcsei). Egy tipikus katalán változat szerint a puha rizst egy edényben tintahallal kell felszolgálni, így fekete színű lesz.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype