geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

                                                                                 Spanyolország

Spanyolország, hivatalosan Spanyol Királyság (spanyolul és galíciai nyelven Reino de España) független állam Dél-Európában, illetve Észak- és Nyugat-Afrikában (a hozzá tartozó Ceuta és Melilla autonóm városokkal, valamint a Kanári-szigetekkel). Spanyolország államformája parlamentáris monarchia. Fővárosa Madrid. Hivatalos nyelve a spanyol, de a turisztikai desztinációkban beszélnek angolul és németül is. Lakossága kb. 46 millió, területe kb. 505 ezer négyzetkilométer. Időeltolódás a fő területen nincsen. Hivatalos fizetőeszköze az euró (1€ = 300 Ft.).  A beutazás csak hivatalos okmánnyal történhet, ez lehet személyi igazolvány vagy útlevél.
Spanyolország fő területe az Ibériai-félszigeten terül el. A spanyol szárazföldet délről és keletről a Földközi-tenger (amelyben az országhoz tartozó Baleár-szigetek fekszenek), északról a Vizcayai-öböl és nyugatról az Atlanti-óceán veszi körül. A szárazföldön Portugáliával, Franciaországgal, Andorrával, Gibraltárral és Marokkóval határos.

A mediterrán éghajlatú, sokszínű nemzetiségű, érdekes történelmű ország idegenforgalmi szempontból nagyon népszerű. Fő idegenforgalmi központok: a Costa Brava, a Costa del Sol, a Baleár-szigetek (Islas Baleares) és a Kanári-szigetek (Islas Canarias). A spanyol idegenforgalom jó szervezettségével, olcsó áraival Európa legvonzóbb célországai közé tartozik.  A mediterrán klímának és mentalitásnak köszönhetően a helyi életritmushoz hozzátartozik a délutáni szieszta és a „majd holnap elintézzük” filozófia.  Az étkezések időpontja is eltér a nálunk megszokottól. A reggel a Spanyoloknál délután 2-ig tart, amit az ebéddel zárnak. Ezt követi a szieszta, így a délután kb. 17 órakor indul. 20 óra tájban az első ital kérdése merül fel és ezzel az est kezdetét veszi. Vacsorát általában 21 órától fogyasztanak, ami akár az éjszakába is nyúlhat.

Magyarországhoz viszonyítva sem számít drága országnak, illetve az ár-értékarány nagyon jó, ezért nem érdemes a magyar élelmiszert „megutaztatni”. Példaként lehet mondani: aki idehaza egy élelmiszerboltban megengedheti magának, hogy bizonyos dolgokat megvásároljon anélkül, hogy különösképpen figyelje az árakat, az Spanyolországban is megteheti azt. 

Az ország gasztronómiája elég sokszínű, érdemes kiemelni a spanyolok nemzeti italát a sangriát (alkoholos, boros bólé, jéggel és gyümölcsdarabokkal), a paellát (sáfrányos rizs hallal, rákkal, kagylóval és más húsokkal), a tapast, amit a legtöbb bárban és étteremben a szeszes italok mellé szolgálnak fel. A tapas rendkívül sokféle: tulajdonképpen bármiből készülhet tapas, amit kis adagokra fel lehet osztani: apró szendvics, kolbászkák, sonka stb., a gazpachót (frissítő leves paradicsommal, chilivel, rákkal), a Crema Catalanát (pudingszerű édesség, többnyire karamellel). Érdemes ezeket kipróbálni.


A régióra jellemző még a helyi néptánc, a sardana, ami mind a mai napig igen népszerű. Olyannyira, hogy Katalóniában vasárnaponként nem ritka a városok főterén nagy körben táncoló csoportok látványa sem. A folklórhoz hozzátartoznak a bikaviadalok is, amelyeket mai formájában a 18. századtól rendeznek rendszeresen.

Madrid

Madrid Spanyolország fővárosa, 3,3 millió lakosával az ország legnagyobb városa, és egyben az Európai Unió harmadik legnépesebb városa (London és Berlin után). Barcelonát megelőzve, Spanyolország leglátogatottabb városának, és egyben Európa 4. leglátogatottabb városának számít. A város szinte mértanilag pontosan Spanyolország közepén található. Éghajlata mediterrán, 24 fokos nyári átlaghőmérséklettel. Madrid a világ egyik legélhetőbb fővárosa, legendás éjszakai életével, sok parkjával, virágaival, és mosolygós, kedves emberekkel.

Costa Brava

Costa Brava "vad” tengerpartként is nevezett terület Katalóniában, a Földközi-tenger partján, Franciaországtól délre. Partvonala 220 km hosszú, homokos strandokkal és meredek sziklákkal. Ez a leglátogatottabb turisztikai régió Spanyolországban. A leghíresebb települések közé Lloret de Mar, Blanes és Tossa de Mar tartozik.

Costa del Sol

A Costa del Sol, vagyis „napos part”, Spanyolország déli részén, Andaluzia tartomány Malaga város környékén fekszik. Kb. 150 kilométer hosszú partvonala tele van sz
ebbnél-szebb stranddal  és szállodával. legismertebb települései Benalmadena, Fuengirola, Torremolinos és Marbella.

Baleár-szigetek
A Baleár-szigetek (katalánul: Illes Balears, spanyolul: Islas Baleares) Spanyolország egyik autonóm tartománya. Az Ibériai-félszigettől keletre 100–200 km távolságra, a Földközi-tenger nyugati medencéjében találhatók.

A szigetcsoport 5 nagyobb tagja: Mallorca, Menorca, Ibiza (katalánul Eivissa), Formentera és Cabrera.
A Baleár-szigetek több mint 10 millió külföldi turistát fogad évente.

Ibiza sziget kb. 45 km hosszú, és 25 km széles, területe 571 km2. A sziget népessége kb. 110 ezer fő, amely a nyári hónapokban a többszörösére nő. Ibiza szigete leginkább legendás, és igen vad éjszakai élete miatt ismert, és a fiatalok kedvencének számít. Számos világhírű szórakozóhelyének köszönhetően a spanyol sziget a bulizás szimbólumává vált, a sziget a földkerekség party-fővárosának számít.

Kanári-szigetek
A Kanári-szigetek Spanyolország legdélebbi autonóm közössége. Hét nagyobb és több kisebb sziget csoportját Marokkó partjaitól 125–200 km-re találjuk az Atlanti-óceánban. A szigetek összterülete 7500 km2. A turisztikai paradicsom két prov
inciára, tartományra oszlik.Las Palmas tartományhoz tartozik Lanzarote, Gran Canaria és Fuerteventura szigete, Santa Cruz de Tenerife tartományt Tenerife, La Palma, Gomera és Hierro alkotja.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype