geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Lisszabon

Lisszabon (portugálul Lisboa) Portugália fővárosa és egyben legnagyobb városa illetve Európa egyik legrégebbi városa, a város öregebb, mint Róma, London, vagy Párizs.
A Lisszabon városban élő lakosok száma 489 562 fő, míg a főváros vonzáskörzetének 2865 km² területén közel 2,8 millió ember él, az ország lakosságának 27,7%-a. A Lisszaboni régió Portugália leggazdagabb térsége, az egy főre jutó éves bruttó hazai terméke (GDP) az Európai Unió átlagánál is jelentősen magasabb, az ország bruttó hazai termékének 37%-át termeli. Lisszabon az ország politikai központja, itt található a kormány székhelye és a köztársaság elnökének rezidenciája is.

A város jelenleg 53 kerületre van felosztva, azonban előkészítés alatt áll egy új kerület alakításának terve. Északon Odivelas és Loures községekkel, nyugaton Oeiras községgel, északnyugaton Amadora községgel, délkeletről pedig a Tejo folyó tölcsértorkolatával határos. Lisszabon a torkolat vonala mentén szomszédos a déli part községeivel Almadával, Seixallal, Barreiróval, Moitaval, Montijoval és Alcochetevel.

Lisszabon Portugália nyugati peremén, az Atlanti-óceán partján helyezkedik el. Európa szárazföldi területének legnyugatibb fővárosa. A Tejo tölcsértorkolatában a folyó jobb partján található, alapterülete 83,84 km². Legmagasabb pontja a "Serra de Monsanto" 227 méterre emelkedik a tengerszint fölé. Rómához hasonlóan a történelmi városnegyedek a város hét dombjára épültek. Az utcahálózat ezekben sok esetben túl szűk ahhoz hogy járműforgalom megközelíthesse, ezért a tömegközlekedést három siklóvasútvonal és egy felvonó, a Santa Justa felvonó biztosítja. A város nyugati felét a Monsanto Park természetvédelmi területe foglalja el, amely közel 10 km²-es területével Európa egyik legnagyobb városi zöldfelületei közé tartozik

Éghajlat
A város klímája mediterrán. Lisszabon az egyik legmelegebb európai főváros. A tavaszi és a nyári hónapok általában naposak és a maximum hőmérséklet júliusban és augusztusban körülbelül 30 °C és a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 20 °C között váltakozik. Az ősz és a tél tipikusan esős és szeles néhány napfényes nappal; a hőmérséklet általában a téli hónapokban 5 °C, de gyakran marad a 10 °C körül

Lisszabon látnivalók

Belém-torony
A városközponttól nyugatra található Belém városrészben Lisszabon egyik legismertebb látnivalója, az UNESCO világörökség részét képező Belém torony. A nagy földrajzi felfedezések korában innen indultak a portugál hajósok. A Belém-torony egy kis gótikus erődítmény a folyó partján.

Szent Jeromos kolostor
A Szent Jeromos kolostort és a benne található templomot Vasco da Gama tiszteletére emelték a XVI. sz. első felében, India felfedezésének tiszteletére. A Szent Jeromos kolostor előtt a folyóparton található a felfedezések emlékműve.

Alfama negyed
Az Alfama negyed Lisszabon középkori negyede, mely viszonylag épségben maradt az 1755-ös földrengés után. A számos látnivaló között itt található a Szent György vár, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Lisszabonra. Az Alfama negyedben macskaköves sikátorokat, fehér, meszelt házakat találunk.

Baixa negyed
Erősen eltérő elegáns stílusával a Baixa negyed is remek látnivaló Lisszabonban. A neoklasszicista stílusú Baixa negyed a földrengés után épült fel, jellemzőek rá a folyóhoz menő sugárutak, impozáns terek és az egymásra merőleges utcák. Ebben a városrészben sok az étterem, kávézó, esténként itt korzóznak a helyiek és a turisták is. A Baixa negyedben található Lisszabon főtere is, a Praca da Comércio.

Bairro Alto
A Bairro Alto a Baixa negyed felett található városrész Lisszabonban, ahol a fadoval, a tipikus portugál népzenével találkozhatunk. A Bairro Alto évszázadokkal ezelőtt az egyszerű munkások és kézművesek otthona volt, majd a XIX. században a jelentős portugál újságok és szerkesztőségek költöztek ide. Manapság a Bairro Alto területén számos bár és étterem várja a vendégeket. A városrész nagy része le van zárva a gépkocsiforgalom elől.

Lisszabon hagyományos zenéje a fado, egy melankólikus zenei műfaj ahol az énekest (portugálul "fadistá"-t) spanyol gitáron és a tizenkét húros portugál gitáron kísérik. Egy népszerű magyarázat szerint a műfaj mór eredetű. A mórok Lisszabon keresztény visszahódítása után is jelentős számban maradtak a főváros "Mourariá"-nak (azaz mór negyednek) nevezett kerületében és a fadó-ra is jellemző szomorúságot, vágyódást énekeik örökítették meg.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype