geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Lazio Olaszország egyik régiója, amelyet Toszkána, Umbria, Abruzzo, Marche, Molise, Campania és a Tirrén-tengerhatárol. Lakosainak száma 5 602 882 fő, székhelye Róma.
Lazio Közép-Olaszországban helyezkedik el, területe 17 203 km², az Appenninektől a Tirrén-tengerig húzódik. Domborzata változatos, nagyobb részben hegy-és dombvidék (hegyvidék területének 54%-a, a dombvidék területének 26,1%-a). A sík területek a tengerpart közelében jellemzőek, és területének 20%-át teszik ki. A legjelentősebb folyók a Tevere és a Garigliano. Mindkét folyó a Tirrén-tengerbe ömlik.
A régió tele van hihetetlen tájakkal, valamint antikvitásokkal. Számos római kori kikötő a régió mesés Tirrén-tengeri partvidékén helyezkedett el. A kikötők azóta közkedvelt turista célpontokká váltak. Rómában, Lazio központjában, szó szerint minden sarkon a történelemmel találkozhatunk a Colosseumtól kezdve, a Pantheonon át, a Szent-Péter székesegyházig. Nem beszélve a város számtalan teréről, amelyeken mesés szökőkutakat és szobrokat csodálhatunk meg.
A régió 1870 óta Olaszország része. Már a római időktől kezdve a kulturális keveredés helyszíne volt. Bár történelme magába foglalja a gazdagságot és hatalmat, különösen az örök város esetében, azonban Lazio története leginkább a különböző kultúrák keveredéséről szól. A kultúrák találkozásainak története egészen az etruszkokig nyúlik vissza, és ez a helyi konyhában is tükröződik.

A lazioi ételek gyorsak és egyszerűen elkészíthetőek. Az egész konyha a friss, bárki számára elérhető alapanyagokon alapszik, mint például az extra szűz olívaolaj, amely számos tradicionális receptben megtalálható. Egyszerű tészta szószok, sült húsok, és sertéshús termékek uralják az asztalokat ebben a régióban. A lazioi tészta ételeket díszítő szószok a nagyon egyszerűektől, mint például a Pecorino sajt és bors, a sokkal bonyolultabbakig is terjedhetnek, mint a vajat, tojást, és pancettát (szalonna) tartalmazó receptek. Híres tradicionális tésztaszószuk az Amatriciana, amikor hagymát pirítanak sertészsírban, majd paradicsomot szórnak rá, és hagyják, hogy az ízek összeérjenek. A szószokat általában hosszú tésztákkal tálalják, mint a spagetti, vagy a fettuccine. A régióban előszeretettel készítenek és fogyasztanak különböző sertéshúsból készült termékeket, amelyek közül a leghíresebb a Porchetta.

Róma Olaszország fővárosa, Lazio régió központja, a hajdani Római Birodalom központja. Az ország legnagyobb és legnépesebb városa 1,285,3 km²-en több mint 2,7 millió lakossal. Területén található a Vatikán, a katolikus egyház központja, a pápa székhelye, a világ legkisebb független állama.
Története több mint két és fél ezer évet ölel fel. A Római Királyság, a Római Köztársaság és a Római Birodalom fővárosa volt. Utóbbi Nyugat-Európa és a Földközi-tenger menti országok hatalmi központja volt az i. e. 1. századtól az i. sz. 7. századig. 2007-ben Róma volt a világon a 11. és az Európai Unióban a 3. leglátogatottabb város, továbbá a turisták legnépszerűbb olaszországi célpontja. Központját az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította. Múzeumai és műemlékei, mint pl. a Vatikán múzeumai és a Colosseum a világ 50 leglátogatottabb turisztikai célpontjai között vannak.  Róma a Tiberis (Tevere) és Aniene folyók találkozásánál fekszik. Róma a Tiberis partjának 7 dombjára települt, a tengerparttól kb. 28 km-re terül el. 2 reptere van, vasúti és közúti összeköttetésben áll Európa több országával. Központja Olaszország fő úthálózatának. A várost a Grande Raccordo Annulare főútja fogja gyűrűbe.

Az ókori birodalomban a római vallás volt túlsúlyban, de mindig jelen voltak a provinciákból átvett vallások is. A 4. századtól kezdve a kereszténység vált általánosan elterjedtté.
I. Constantinus császár törvényesítette a keresztény Isten hitet, és II. Theodosius császár a Római Birodalom államvallásává tette. A katolikus egyház központja Róma lett, ezért a városban nagyszámú keresztény templom található.
A Tiberis (Tevere) folyó mellett található a Vatikán, területe önálló államot képez a városon belül. Rómában van továbbá Európa legnagyobb mecsetje, melyet Paolo Portoghesi tervezett és 1995-ben adtak át.
Róma történelmi központja Európa egyik legnagyobb és műemlékekben leggazdagabb történelmi városközpontja, 1980 óta az UNESCO Világörökség része. A Tiberis bal partján fekvő történelmi központ a 3. században felépült Aurelianus-féle falak által határolt terület, mely magába foglalja a város alapításának történetéből ismert hét dombot. Itt találhatók az antik világ és a kereszténység legszebb műemlékei. A város arculatának alakulása végigkövethető az ókortól egészen napjainkig.
Róma történelmi központjának felvételekor az UNESCO Világörökség listájára 1980-ban felmerült egy sajátos jogi probléma: számos épület jogilag nem Olaszországhoz, hanem az 1929-es lateráni szerződések értelmében Vatikán államhoz tartozik, így azokat Olaszország nem jelölhette. Ezen probléma orvoslására 1990-ben Olaszország és Vatikán közösen jelölték ezen épületeket, ami által az Aurelianus-féle falakon belül levő történelmi központ teljes egészében a Világörökség része lett.

Látnivalók

Pantheon
Az egyik legjobban megmaradt ókori római műemlék, és egyben valószínűleg korának egyik legépebben megmaradt épülete a római Pantheon. A Pantheon Róma államvallásának hét istene tiszteletére épült, a 7. század eleje óta, a mai napig, pedig keresztény templom. Több híres ember nyughelyéül is szolgál (pl. itt nyugszik Raffaello, vagy Itália első királya, I. Viktor Emmanuel). Az eredeti, Kr. e. 27-ben épült Pantheon egy tűzvészben leégett. A jelenlegi épület Kr. u. kb. 125-ben épült, Hadrianus császár uralkodása idején.

Colosseum

A Colosseum az ókori Róma hatalmas amfiteátruma, ma pedig nevezetes látványossága a városnak. „Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is” – írta az óriási építményről Beda Venerabilis angolszász egyházi író.

Az amfiteátrum római találmány. Lényege az elliptikus alaprajzú aréna, amelyet több emelet magasságban ülőhelysorok öveztek, ahonnan a nézők biztonságosan szemlélhették a látványosságokat. Az épületet gladiátor- és állatviadalok színhelyéül tervezték, és a korhoz képest hatalmas méretű nézőtömeg befogadására volt képes. A Colosseum elliptikus alaprajzú, 188 m hosszú és 156 m széles építmény. 48,5 m magas; mészkőből, tufából és téglából épült, bonyolult szerkezetű építmény. Az üléssorokat lejárók és sétálófolyosók tagolják, amelyek az amfiteátrumban mintegy 55-73 ezer ember zavartalan elhelyezését és közlekedését biztosították. Az építészek olyan járatok és felvonók rendszerét alakították ki, amellyel megoldották a vadállatok színpadra juttatását közvetlenül a ketreceikből. A keresztényeket oroszlánok elé vetették, a gladiátorok egymás ellen vívtak élethalálharcot a 86 × 54 méteres arénában. A negyedik, legfelső emeleten elhelyezett talpkövek és konzolok hatalmas rudakat tartottak, melyek segítségével az amfiteátrum arénáját óriási sátorral lehetett befedni.

Capitolium / Campidoglio
Róma hét dombja közül az egyik legmagasabb, és leghíresebb a Forum Romanum, és a Campus Martius között található Capitolium. A Capitoliumon viszonylag kevés ókori, római rom található, a hely inkább középkori palotákkal van tele. Az épületek nagy részét Michelangelo tervezte. A Capitolium főtere a Piazza del Campidoglio, amely, és a körülötte álló épületek, teljes egészében Michelangelo művei. A téren áll Marcus Aurelius aranyozott bronzszobra, valamint három csodálatos múzeum tekinthető itt meg. A paloták a Capitoliumi Múzeum egy-egy épületei, és földalatti járat köti össze őket. A Capitolumra már csak a Forum Romanumra, és annak hátterében a Colosseumra táruló csodálatos kilátás miatt is érdemes felmenni.

Spanyol lépcső

1717-ben épült az összesen 138 lépcsőfokból álló lépcső, mely Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője. A rómaiak egyik kedvenc találkozóhelye, illetve természetesen a turisták is szívesen üldögélnek itt és pihenik ki a városnézés fáradalmait.
Nevét, a ma is itt található Spanyol Nagykövetségről kapta. Építését egy francia diplomatának, Étienne Gueffier-nek köszönheti, aki jelentős összeget adományozott azért, hogy ez a lépcső megépüljön. Ha megmásszuk mind a 138 lépcsőfokot, akkor a Trinitá dei Monti nevű templomhoz jutunk fel, amit 1585-ben szenteltek fel. A lépcső alján a Piazza di Spagna nevű hangulatos tér van, ahol még egy a XVII. században épített barokk szökőkút is van.

 

Vatikán
A Vatikán (másként Vatikánváros) a katolikus egyház állama. Vatikán, a legkisebb független állam a világon terület és lakosság szempontjából is. Fő területét Róma, Olaszország fővárosa teljes egészében körülveszi, ezen kívül hozzá tartozik néhány épület Róma városában (pl. négy nagy bazilika) és a Castel Gandolfo-i pápai nyaraló 55 hektáros területe. A Vatikán szolgál a Szentszék függetlenségének biztosítékául. A Vatikán államformája teokratikus monarchia, abszolút uralkodója a pápa, aki a végső és legfőbb joghatóság mind a Vatikánváros, mind pedig a katolikus egyház vonatkozásában. A pápa jogainak egy részét különböző hivatalai útján gyakorolja.

A Szentszék (Sedes Sancta) Róma püspökének hivatala melynek székhelye a jelenlegi állapot szerint a Vatikánban van. A Szentszék tehát intézmény, a Vatikán pedig nemzetközileg elismert állam, melynek államfője van, és történetesen az utóbbi területén működik az előbbi.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype