geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Campania Dél-Olaszország egyik tartománya. Északnyugaton Lazio, északon Molise, északkeleten Puglia, keleten Basilicata tartománnyal, nyugaton a Tirrén-tengerrel határos. Közigazgatási székhelye és egyben Dél-Olaszország legjelentősebb városa, Nápoly.

A rómaiak Campania felix-nek nevezték a vidéket, melynek jelentése szerencsés vidék. A Campania név eredete a latin campusból származik, melynek jelentése vidék.

Az Appenninek egyik nyugati irányú nyúlványa a Lattari-hegység, mely végig húzódik a Sorrentói-félszigeten.  A Lattari déli oldalát, mely meredeken lejt a Salernói-öbölbe rövid, hegyi patakok vizei által kialakított völgyek tagolják: ennek a partszakasznak a neve Amalfi-part. A félszigettől nyugatra fekszik a mesés Capri-szigete. A Nápolyi-öböl partján található a Vezúv, mely egy napjainkban is aktív vulkán. Campania legjelentősebb folyója a Volturno, mely a Matese-hegység vizeit gyűjti össze és átszeli a Campaniai-síkságot, mielőtt a Tirrén-tengerbe ömlik. A régió legnagyobb édesvízi tava a Matese-tó, mely a Matese-hegység vonulatai között fekszik.


A régiónak tipikus mediterrán éghajlata van: enyhe telekkel és forró nyarakkal. A legtöbb csapadék novemberben és decemberben, valamint március-áprilisban hullik.

Campania Olaszország egyik legnépesebb (5 790 187 lakos) és legsűrűbben lakott régiója. Ezen belül pedig Nápoly megyében 2632 lakos/km², így Olaszország legnagyobb népsűrűségével büszkélkedhető megyéje.

A régió néhány híres szülöttje:
Szent Januarius püspök, (Nápoly védőszentje), Giordano Bruno (csillagász), VI. Orbán pápa, Enrico Caruso (világhírű operaénekes), Sophia Loren (színésznő), Totó és Bud Spencer (színészek) valamint Vittorio De Sica (filmrendező).

Gasztronómia: Nápoly a pizza őshazája. A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro… e basta cosi sütödében dolgozott, és 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el.
Különböző tésztafélék és halételek gazdagítják a nápolyi konyhát. Nápolyi különlegesség még a sfogliatella, amely leginkább a croissanthoz hasonlít.
Campania a borairól is híres. A legismertebb bor a Taurasi (száraz, vörös), mely Avellino vidékéről származik. A Vezúv lejtőin az ásványi anyagokban gazdag vulkáni eredetű talaj a szőlőtermesztésnek és bortermelésnek kedvez. Ischia szigetéről elsősorban fehér borok származnak, a Vezúv lejtőin termelik a világhírű Vesuvio Bianco (száraz, fehér), Vesuvio Rosato (száraz, rosé) és a Lacryma Christi (száraz, fehér) borokat.

Puglia mögött Campania Dél-Olaszország második legiparosodottabb régiója. A régión belül kiemelkedően magasan fejlett az ipar Nápoly és Salerno megyékben. Az ipar fő ágai: élelmiszeripar, gépgyártóipar, finommechanika és hajógyártás. Nápoly és Salerno kikötői Olaszország legforgalmasabb kikötői közé tartoznak úgy teher-, mint személyszállítás terén. A régió déli részében, a hegyekkel, dombokkal szaggatott Cilento vidékén elsősorban olíva- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak.
Campania egyik fő kulturális attrakciója a jellegzetes, helyi kézművesség. Az egész világon ismert, csodálatos kivitelezésű betlehemes figurák, pásztorok, készítése a történelmi hírességű Via s. Gregorio Armeno-hoz kapcsolódik. A hagyomány aranykora az 1700-as években volt, mint azt a S. Martino Múzeum XVIII. századi rendkívüli gyűjteménye alapján tapasztalhatja a látogató. A művészi színvonalű kézműves mesterség további példáinak tekinthetők a S. Leucio-ban készülő selyem, a Torre del Greco-ban megmunkált korall, és a Vietri sul Mare szép kerámiái.

A számos világhírű látnivalónak köszönhetően a turizmusnak egyre nagyobb részesedése van a régió gazdaságában. A gyógyturizmus rendkívül fejlett a vulkáni utóműködések következtében kialakult termálvizű forrásoknak köszönhetően (pl. Ischia, Pozzuoli)

Campania tartomány az ősi időktől fogva kulturális és kereskedelmi központ. A kellemesen  enyhe mediterrán klíma, a festői környezet, a déli lakosok vidám életritmusa és vendégszeretete a világ egyik legvonzóbb helyévé varázsolták ezt a környéket és mára az egyik leglátogatottabb idegenforgalmi célpont lett, évente több millió turistával. A látogatókat vonzzák a tartomány természeti szépségei, művészeti és kulturális látnivalói, hagyományai. 


Legjelentősebb látnivaló és a leghíresebb világörökségi részek:

- Nápoly történelmi központja Európa egyik legnagyobb történelmi városközpontja és egyben Olaszország legsűrűbben lakott pontja, 1995 óta az UNESCO Világörökség része. Nápolyt a Krisztus előtti VIII. században az Eubea görög gyarmatosítói alapítottak. Az óváros a mai napig megőrizte régi szerkezetét. A cumae-i telepesek idejéből származó utcahálózat egy része máig fennmaradt. Nápoly a világ egyik legtekintélyesebb régészeti múzeumának is székhelye.  E metropolisz  egy fantasztikus, nyüzsgő, élettel és kultúrával teli város. De Nápoly az a páratlan szépségű város is, mely egyedülálló tengerparti sétánnyal öleli körbe a nevét viselő öbölt, ahol több száz éves templomok és múzeumok váltják egymást lépten-nyomon.

- Nápolytól északra található  Caserta, a híres casertai királyi palotával, a nápolyi Bourbon királyok egykori rezidenciája, amely Luigi Vanvitelli tervei alapján készült 1752 és 1774 között. A fényűzően berendezett, 1200 szobás palotát, csodás díszlépcsője, 3 km hosszú, vízesésekkel gazdagított kertje teszik ezt Európa egyik legszebb barokk kastélyává, melynek szépsége vetekszik Versailles-éval. Ez az épület tökéletes példája az építészeti szerkezetek és a zöld terek keveredésének. A palota vízellátására épített Vanvitelli-vezeték, valamint a királyi selyemszövő műhelyek San Leucióban, mindhárom 1997 óta a Világörökség része.

- Pompei és Herculaneum romvárosai, melyeket a Vezúv 79-es kitöréséből származó hamu temetett el, valamint Torre Annunziata szintén a kitöréskor eltemetett római villái. 1997 óta világörökségi helyszínek. Egy felejthetetlen időutazásban lehet részünk, ahogy a ókori romok között sétálva a római városokban sétálunk, a házaikba bepillantunk.

- A régió déli részének nagy részét elfoglaló Cilento és Vallo di Diano Nemzeti Park 1998 óta a Világörökség része, együtt Paestum és Velia romvárosaival, valamint a padulai karthauzi kolostorral.

•    természeti látnivalók:


- A Sorrentói-félsziget déli oldalán végigfutó Amalfi-part települései (Amalfi, Atrani, Cetara, Conca dei Marini, Maiori, Minori, Praiano, Positano, Ravello, Scala, Vietri sul Mare) kulturális örökségük és természeti környezetük szépsége miatt kerültek fel 1997-ben az UNESCO listájára. Amalfi partvonal: a kék ég és a még kékebb tenger között felfüggesztve kanyarog ez az "Isteni Partvonal", mely minden kanyarban egy új, csodálatos panorámát varázsol elénk. Apró, megkapó szépségű városkáik, melyek ezerszínű házai mintha egy ügyes festő ecsetvonásai által lennének a hegyoldalba varázsolva. Mindez illatozó citromligetek és olivaültetvények között, egy örök élmény!    

- a Nápolyi-öböl felett magasodó Vezúv és környéke, a Vezúvi Nemzeti Park területe. Bár máig működő vulkán, és 1281 méter magas krátere végzetes veszély lehet több százezer embernek, a helyiek fatalisták. a nápolyiak megtanultak együtt élni vele. Úgy tartják, hogy amíg San Gennaro, Nápoly védőszentje jókedvű, nem történhet semmi baj! Nagy élmény megmászni kráterét, esetleg lankáin egy helyi családi borászatban megkóstolni a híres Lacryma Christi (Krisztus Könnye) bort a gazda vendégszeretetét élvezve.

Capri-szigete a világhírű Kék Barlanggal és a Faraglioni sziklákkal. Ez az apró sziget festői szépsége  már Augustus és Tiberius császárokat is megigézte. Caprit nap mint nap rengeteg turista látogatja és világhírességek kedvenc nyaralóhelye, méregdrága luxushotelekkel. A természet szépsége és a mediterrán életérzés tökéletes együttese adja e hely egyedülálló paradicsomba illő hangulatát.

- Ischia a nápolyi  öböl számunkra kevésbé ismert szigete. Vulkanikus eredete miatt  dús a növényzete és termálforrásokban gazdag. A helyiek csak "Zöld sziget" néven emlegetik. A német turisták kedvenc wellness uticélja. 6 apró városa  Homokos tengerpartok, családias panziók, csodálatos naplemente, kitűnő konyha és sok-sok mosoly vár itt bennünket.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype