geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Liguria tartomány

Észak-Olaszország közigazgatási egysége, régiója. Olaszul: Regione di Liguria.
Érdekes, elnyújtott alakjával egy nem éppen tipikus földrajzi egység. Határai délről a Ligur-tenger, nyugatról Franciaország, északnyugaton Piemont, északkeleten Emilia–Romagna, keleten Toszkána. Négy megyéje van, közigazgatási székhelye: Genova. A régió neve egy antik népcsoportnak, a liguroknak köszönhető, akik az i. e. I. évezredben éltek itt. Liguria területe 5421 km², ezzel Olaszország legkisebb kiterjedésű régiói közé tartozik.
Történelmére jelentős hatást gyakorolt a kelta migráció, valamint a görög, föníciai és karthago-i kolonizáció is. Virágkorát a kora középkorban élte, majd a napóleoni hadjáratok idején a Genova-i köztársaságból Ligur Köztársaság lett, amelyet Franciaországhoz csatoltak.
Valle d’Aosta és Molise után a harmadik legkisebb olasz régió Liguria, azonban az egyik legsűrűbben lakott is, népsűrűsége jóval az olasz átlag felett van. Ez nem is csoda, mivel felszínének kb. 70%-át erdők borítják. Tengerpartja a a Riviera di Levante területén sziklás, a Riviera di Ponente-hez tartozó szakaszon helyenként már homokos. A Genova-i öbölnél több, a tengerbe ömlő folyó torkolatát is megtalálhatjuk.
Klímáját tekintve a tengerparton egyértelműen mediterrán jellegzetességekbe botlunk, a nyarak inkább fülledtek, mint forróak. A tenger közelsége a hőmérsékletet nem tartja extrém magasan, azonban a páratartalom miatt ezt sokkal többnek érezhetjük. A hegyvidékeken már más a helyzet, itt telente kifejezetten hideg időjárást tapasztalhatunk.
Természeti csodáit – melyek a szárazföldi és tengeri élővilág szépségeit is magába foglalja – egy nemzeti park, kilenc regionális park és három szárazföldi és két tengeri természetvédelmi terület óvja.

Demográfia
Demográfiai adatait tekintve elég szomorú a helyzet. A jelenség – nevezetesen a népesség fogyása – a második világháború után mutatott egy hullámot, amikor sokan a tengerentúlra költöztek, főleg az Egyesült Államokba, de egész közösségek vannak Argentína és Chile területén. (Genova kikötője az észak-olaszok által használt kiindulás pont volt az országból ebben az időszakban.) Az utóbbi években (2009-2010.) a népesség 5-6 ezrelékes folyamatos fogyást jelez, ugyanakkor a területen élők kb. 7-8%-a külföldi.

Nyelvjárás
Nyelvét tekintve az olasznak egy liguriai verzióját használják, elég széles körben elterjed, még a környező régiókban is beszélik, s nem ritka, hogy a dialektus irodalmi művekben is felbukkan.

Gazdaság, közlekedés
Gazdasági szempontból a legjelentősebb bevételi forrás a turizmus, ami a mediterrán klíma csábítását használja ki, erre vevők mind a belföldi, mind a külföldi turisták. Igaz, a partok lebetonozása a rengeteg ideérkező fürdőzni vágyó miatt nem tett túl jót a környezetnek, de hát ugye, valamit valamiért?
Mivel jelentős kereskedelmi csomópont a régió, és nem csak a tengeren, az alábbi autópályákon lehet megközelíteni: A6, A7, A10, A12, A15, A26.  Számos főút, vasútvonal szeli át, számtalan kikötője – külön a turizmust, külön a kereskedelmet szolgálók – sok szempontból meghatározó a régió életében. Természetesen a négy nagyvárosnak (Genova, Savona, Imperia, La Spezia) saját, óriási kikötője van.
A repülőterek közül a Genova központjától 9 km-re található Aeroporto Internazionale ‘Cristoforo Colombo’ a legnagyobb, és nemzetközi járatokat is fogadó légikikötő.

Látnivalók:

Genova: Liguria régió székhelye, Olaszország legnagyobb és a Földközi-tenger második legnagyobb kikötője (Marseille után). Liguria székhelye, a Nyugati- és Keleti- Riviéra találkozásánál fekszik, fontos közlekedési csomópont. Genova büszke és méltóságteljes városában ne hagyjuk ki a hangulatos piacot sem és kóstoljunk meg egy finom pesto-s tésztát vagy focaccia-t is. Akik a régióba először érkeznek általában Kolombusz szülővárosában kezdik látogatásukat. A régi kikötőben elhelyezkedő akvárium Olaszország legnagyobb akváriuma, és Európában a 2. legnagyobb.
Genova fő nevezetességei:
A Régi kikötő (Porto Vecchio): a hegyek között, a Genovai-öbölben terül el. Először csak tíz mólója volt, de ez kevésnek bizonyult, így szükségessé vált egy új kikötő felépítése is. Itt emelkedik a La Lanterna, azaz a világ legrégebbi működő világítótornya.

A Piazza de Ferrari: a modern és az ősi Genova találkozási pontja e forgalmas és nyüzsgő tér. Északi végében a Carlo Felice Színház, azaz az Opera magasodik. A nyugati szegletében a Dózsepalota (Palazzo Ducale) áll. Ugyancsak itt található az a ház, ahol állítólag Kolumbusz Kristóf (Casa Cristoforo Colombo) született.
A Le Strade Nuove: 16. századi paloták; 2006 óta a Világörökség része.
A San Lorenzo-katedrális (Cattedrale di San Lorenzo): a Via San Lorenzon áll Genova székesegyháza. A 12. században kezdték meg építését, maga a katedrális a francia templomok hatását tükrözi.

5 Terre: Jelentése „öt föld” és itt található Olaszország 5 legszebb falva is, melyek az UNESCO Világörökséghez tartoznak. Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore városai gyönyörű természeti környezetben fekszenek, hajóról megközelítve felejthetetlen látványt nyújtanak. Az egyik legszebb kisváros Vernazza, mely a Ligur-tenger keleti partján fekszik egy rövid patak szurdokvölgyében valamint az annak torkolatában kiugró fok területén.

Portofino: Az egyik legtöbbet fotózott település, a régi várak és színes halászházak városa. A félhold alakú partot sorban villák, elegáns éttermek, és luxushotelek szegélyezik. A portofinoi kikötő egyike a kontinens legszebb kikötőinek. Nem véletlenül nevezik a várost az Olasz Riviéra gyöngyszemének is.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype