geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Trentino Alto Adige

Trentino Alto Adige a legészakibb olasz régió, mely északon viszonylag hosszan Ausztriával, észak-nyugaton pedig Svájccal határos. A régió 2 megyéből áll, Trento autonóm megye és Bolzano autonóm megye, ahol jelentős a német anyanyelvűek száma, mivel a terület 1815-től 1919-ig az osztrák Tirol tartomány déli részeként Osztrák Császárság ill. az Osztrák–Magyar Monarchia része volt, elcsatolása után Dél-Tirol névvel jelölték, hogy megkülönböztessék az Ausztriában maradt északi Tiroltól és Kelet-Tiroltól.

Terület: 13 607 km2
Lakosság száma: 994 703 (2011.)
Népsűrűség: 73,1 fő/km2
Megyék:  Bolzano, Trento
Székhely: Trento

Ez a régió majdnem teljes egészében hegyvidékkel borított, ez a magyarázata annak, hogy területéhez képest alacsony a népesség száma, kicsi a népsűrűség. Rengeteg apró vízfolyás szeli át, és számtalan gyönyörű tó gazdagítja a természeti szépségek sorát.
Legfontosabb folyóvize az Etsch (olaszul Adige) amely Dél-Tirol olasz nevét is adja (Alto Adige). Ugyancsak Dél-Tirol-hoz tartozik a Garda-tó északi része is, mely Olaszország legnagyobb tava.
Klímája is a hegyvidék által befolyásolt, javarészt kontinentális, alpesi jellemzőkkel, tehát a telek kimondottan hidegek, havasak, a nyarak melegek, de reggelente frissek.
Területén egy nemzeti park, és kb. 10 tartományi védett terület van, ezek java része Bolzano tartományhoz tartozik.

Történelem
A régió a XIX. században az Osztrák-Magyar Monarchia fennhatósága alatt állt, de folyamatosan az attól való függetlenedésre törekedett, ami 1919-re sikerült is, az Olasz Királysághoz csatolták a területet.  Ezt követően, és a fasizmus terjedésével a német nyelvű iskolákat bezárták, a német nyelv nyilvános használatát tiltották. Ebben az időben (1939) a németül beszélő kisebbség igyekezett kivándorolni a Harmadik Birodalomba, de a második világháború kitörése ezt a kivonulást lelassította, az elvándoroltak harmada pedig a háború után visszatért a területre.

Nyelvjárások
Nyelvjárások tekintetében elmondható, hogy a régió Trentino-i részének java része olasz anyanyelvű lakosokból áll, a populáció viszonylag kis része beszél germán eredetű nyelvet, elenyésző számban beszélnek két nyelvjárást (mocheno, cimbro). Ettől függetlenül azonban nem szabad azt hinni, hogy az irodalmi olasz a beszélt nyelv a régióban, hiszen pl. Alto Adige területén nagy számban használják a dél-tiroli tájszólást, ami egyértelműen germán eredetű. A további érdekesség azonban abban rejlik, hogy van a régiónak egy kb. 4%-os része, akik a ladino nyelvjárást (ez egy rétoromán nyelvhez nagyon hasonló, és abból eredő tájszólás) beszélik. Viszont, hogy az élet ne legyen olyan egyszerű, ezért úgy alakult, hogy ennek a tájszólásnak sok apró válfaja van, és ahogy egyik völgyből a másikba visz az utunk, úgy találkozhatunk a ladino nyelvjárás különféle verzióival, melyek olykor egymástól igen komolyan el is térnek. Ez volt az oka annak, hogy az utóbbi időben megpróbálják ezeket a rétoromán családba tartozó tájszólásokat összefogni és legalább részben, a leginkább egyező aspektusok mentén egységesíteni.
A régiót egyébként 1948-ban kétnyelvűvé nyilvánították, ezt 1972-ben törvényben erősítették meg, amit 2001-ben az Olasz Alkotmányba is beemeltek.

Gazdaság
Mezőgazdasága a földrajzi adottságokat kihasználva elsősorban az almatermesztésben emelkedik ki, de itt is vannak szőlészetek, és minőségi bortermelés (a kérdés inkább csak az, hogy Olaszországnak vajon mely részén nincs ilyen). Ipara sok esetben a könnyűiparra koncentrál: textilipari, fafeldolgozó, építőipari cégek vannak jelen, jellemzően a kis- és középvállalkozások dominálnak. Érdekes információ, hogy ez a része Olaszországnak a legbátrabb és legkezdeményezőbb, ami az alternatív energiafelhasználást illeti: szélerőművek, napenergiát használó energiaforrások szép számmal akadnak itt. A turizmus jelentősége és az ide érkező turisták száma igen magas, éves szinten csak a külföldiek száma meghaladja a 4 milliót. Talán részben ennek is köszönhető, hogy az olasz GDP szempontjából az egy főre eső összeg alapján Trentino Alto Adige igen előkelő helyen van a csizma régiói között.

Trento

Trento (németül: Trient, régebben Trident) egy olasz város az Adige folyó völgyében Trentino-Alto Adige régió fővárosa és Trento autonóm provincia központja. Jelentős oktatási, pénzügyi, tudományos és politikai központ.
A település 1919-ben került Ausztriától Olaszországhoz. Trento nem tipikus olasz város. Mivel Dél-Tirol - Trentino tartományban található, az osztrák hagyományok keverednek az olasz szokásokkal. Itt már a német nem hivatalos nyelv, de azért a hatások megtalálhatóak mind az építészetben, mind az éttermek kínálatában, mind pedig az emberek természetében.

Trento különlegessége, hogy hiába található ennyire északon, a déli emberek is szívesen nyitnak itt boltokat, tehát bevásárlásnál az igazi olasz ízek közvetlenül az adott régióból érkeznek: mozzarellát, olajbogyót és ropogós héjú kenyeret a pugliai boltban érdemes venni, paradicsomot és narancsot a szicíliai zöldségestől, viszont császárzsemlét és almás rétest az osztrák pékségből. A legeslegfinomabb fagyit pedig a torinói fagyizóból kell beszerezni.

Látnivaló
A belváros igazi kis ékszerdoboz, gyönyörű, tiszta és ápolt. Festett falú paloták, színes spalettás ablakok. A város centrumában található a dóm. 1545 és 1563 között ez a templom volt a híres tridenti zsinat székhelye. A padlót gyönyörű mozaik borítja.
A dómtól nem messze találjuk a Santa Maria Maggiore-templomot. A reneszánsz épületben figyelmet érdemel egy 1563-ból származó festmény, mely a zsinat résztvevőit ábrázolja.
Nem messze található a Giardino Publico park. A kellemes parkban két szobor érdemel említést. Az egyik Dantét, a másik Alois Negrellit, a Szuezi-csatorna építésének egyik fő előmozdítóját ábrázolja.
Az Adige jobb partján áll Cesare Battisti Mauzóleuma. Szép kilátás nyílik innen magára a városra és a völgyre. Trentótól 25 km-re fekszik Rovereto. Itt érdemes megtekinteni a Városi Múzeumot, a Várat, melyben hadtörténeti múzeumot rendeztek be.

A hegyek közelsége persze nemcsak a lélegzetelállító kilátás miatt szuper: télen rengeteg jól felszerelt sípálya érhető el a városból, csupán fél óra alatt, nyáron pedig ugyanez a fél óra autózás a hegyekben, óriási felfrissülést nyújt a 40 fokos városi hőség után.

A környéken több mint 200 tó található, még gyerekekkel kirándulni is számtalan lehetőség akad. Kisebb-nagyobb tavak közül választhatunk, lehet itt sportolni, úszni, kajakozni, piknikezni, télen egyébként korcsolyázni is. Egyértelmű favorit a Garda-tó, amit nem lehet megunni, szépsége ámulatba ejtő. Nem lehet nem megemlíteni Verona közelségét, ami 80 kilométerre van Trentótól és a látványosságai mellett shoppingolni is kiválóan lehet.

Kultúra
Több egyetem is van Trentóban, ezáltal sokféle náció és fiatal él a városban. Egész évben jellemző, hogy rengeteg kulturális eseményt, kiállítást rendeznek. Egy éve nyílt meg a MUSE természettudományos múzeum, ami remek program nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is: interaktív kiállítások, éjjeli múzeumi kempingezés vagy kincskeresés formájában. A nyári szezonban rengeteg a szabadtéri program. Ilyenkor az egész város együtt ünnepel.

Trento gasztronómiája
A városnak persze megvannak a saját kulináris ínyencségei, de a gasztronómiájára inkább a változatosság jellemző. Ehetünk itt osztrák füstölt szalámit, de finom olasz tésztavariációkat is kóstolhatunk. Nem szabad kihagyni a trentói rizottót és a helyi borokat.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype