geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Emilia-Romagna tartomány

Területe: 22.124 km2
Lakossága: 4 293 825 fő
Székhelye: Bologna

Az ókori római tartomány nevét a rajta keresztülhaladó Via Aemilia után kapta, mely Piacenzát és Riminit kötötte össze. Augustus császár közigazgatási reformja után, Emilia lett Itália 8. provinciája.

A tartomány határai: északon Veneto és Lombardia tartomány, délen Toscana, nyugaton Piemonte és Liguria tartomány, dél-keleten Marche tartomány, San Marino Köztársaság, keleten az Adriai-tenger.

Emilia–Romagna tartomány kilenc kis megyéből (province) áll, a legfiatalabb ezek közül Rimini megye.

Az ipar és a mezőgazdaság mellett jelentős a turizmus is. Az Adriai-tenger 50 km-es szakaszán 5000 szálloda működik az ehhez tartozó szolgáltatásokkal. A turistaforgalom nemcsak a nyári időszakban jelentős. A téli sportok kedvelői számára korszerű, biztonságos sípályákat és felvonórendszereket létesítettek az Appenin hegységben, ahol a 2165 méter magas Cimone csúcson a síelést kedvelők nyáron is tudnak hódolni kedvenc sportjuknak.

A régió világörökségi színhelyei közé tartozik Ravenna ókori városrészével, 8 ókori épületével, Modena románkori óvárosa szinte érintetlen állapotban és Ferrara reneszánsz óváros része. 1999-ben a világörökséget kibővítették a Pó-folyó deltájával, mely hatalmas (380 km²) kiterjedésű. Maga a Pó-folyó Olaszország leghosszabb (652 km) és legjelentősebb folyója.
A romagnolai konyha igen gazdag és ízletes, sok számunkra is ismert kulináris csemege ebből a régióból származik, mint pl. a pármai sonka, a parmezán sajt, a balzsamecet vagy a piadina és persze a híres romagnai-i borok és likőrök, mint pl. a Lambrusco és a Sangiovese is a régió gasztronómiai különlegességeinek sorát bővíti.

A térség legfontosabb látnivalói, világörökségi helyszínek:

-    Bologna, a téglavörös város, Emilia-Romagna tartomány székhelye. Olaszország egyik legvonzóbb északi városa, érseki székhely és ősi egyetemi központ, mára iparvárossá fejlődött. Építészete egyéni, jellegzetes arculatát a hosszú, árkádos utcák, a pompás paloták, a sok régi templom, az érdekes ferde tornyok, harangtornyok és a majd nyolc kilométer hosszú 13-14. századi városfalmaradványok adják. Műemlékekben igencsak bővelkedő Felső-Itáliában is kivételes helyet foglal el, ugyanis Velencén kívül egyetlen más város sem őrizte meg évszázadok alatt ilyen egységesen és kiválóan középkori arculatát.

-    Ferrara óvárosa az UNESCO Világörökség része.  A várost a mai napig is 9 km hosszú fal veszi körül, amelynek legnagyobb része a 15-16. század során épült. Széles úthálózatra és számtalan palotára tett szert a 14. századtól kezdve. A legismertebb épületek egyike az 1385-ben épült Castello Estense, ami a város közepén található, téglából épült, négy tornya van, és várárok veszi körül.

-    Modena ősi város és érsekségi székhely, valamint jelentős ipari központ. A város ma leginkább az autógyártás fellegváraként ismert, mivel a legtöbb híres olasz autógyár itt található (Ferrari, De Tomaso, Lamborghini, Pagani Zonda és Maserati). A Modenai Egyetemet 1175-ban alapították Itália második egyetemeként a bolognai után. Világörökségi emlékek a katedrális, a Piazza Grande és a Torre Civica. Modena jól ismert a szakácsok körében is, mivel itt készítik a híres modenai balzsamecetet. A város egyik nevezetes szülötte Luciano Pavarotti tenor operaénekes.

-    Ravenna Itália egyik legrégebbi városa, eredetét valószínűleg az etruszkoknak köszönheti. Ravenna volt a Római Birodalom székhelye az 5. században, és a Kelet-Római Birodalom székhelye a 8. század előtt. A városban páratlan együttese található az ókeresztény és bizánci mozaikoknak és épületeknek. Az UNESCO Világörökség listájára felkerült mind a nyolc épület, melyek az 5. és a 6. században épültek. Ravenna különleges értéke, hogy megőrizte Bizánc értékes műremekeit, művészetét. Főbb látnivalók: San Vitale bazilika, Galla Placidia mauzóleuma, San Apollinare bazilika, Szent Ferenc bazilika, Dante mauzóleuma, Ariánusok keresztelőkápolnája, Theodorik mauzóleuma, Érseki palota múzeuma, Neon püspökének keresztelőkápolnája.

-    Rimini az Adriai-tenger partján, Emilia–Romagna tartomány délkeleti részén fekszik. San Marinóhoz legközelebb eső olasz város. A római kor óta tengeri kikötő, hagyományos iparágai a hajózás és a halászat. Európa legnagyobb üdülőközpontja, Riccione mellett a legnépszerűbb üdülőhely az Adriai Riviérán. Tengerpartja igen széles, a víz pedig sekély, emiatt különösen alkalmas fürdőzésre. Rimini strandjai az első számúak egész Olaszországban, mind az éghajlat, mind a partszakasz szépsége, mind a lakosok vendégszeretete miatt. A város szülötte Federico Fellini filmrendező és forgatókönyvíró.

Emilia-Romagna tartományban számos tematikus park várja a látogatókat, mint pl. Italia in Miniatura, Mirabilandia, Fiabilandia, Oltremar központ delfinshow-val, Aquafan Csúszdapark stb.

A régió közvetlen szomszédja San Marino, a világ egyik legkisebb országa, melyet Olaszország teljesen körülölel. Évente több mint 3 millió turista látogatja. A városfallal körülvett középkori óvárosban több száz éves épületek, templomok állnak. San Marino történelmi központja és a Monte Titano a kulturális világörökség részét képezi. A miniállamtól kb. 60 km-re, Imolában tartják a Formula–1 autóversenyeket.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype