geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Szicília

Szicília a Földközi-tenger legnagyobb, Európa hetedik, a világ 46. szigete, valamint Olaszország közigazgatásilag legkiterjedtebb régiója. Területe 25.700 km2, lakosainak száma kb. 5 millió.
Szicília, amelyet a helyiek a "Nap szigete"-ként emlegetnek Olaszországtól délre található szárazföld, amelynek említésekor ezer és ezer olyan jellemzőt találhatunk, aminek eredményeképpen igen kedvelt a természeti szépségeket, és a kulináris élvezeteket fontosnak tartó utazók körében. A mediterrán életstílus, Szicília hagyományai, a zamatos borok, az ízletes olasz konyha remekei annyira fontosak egy kellemes nyaraláshoz, mint a gazdag történelmi múlt emlékei, melyeket a sziget minden szegletéből rá köszönnek a látogatókra.
A fővárosa Palermo. A sziget háromszög alakú, partjait három tenger mossa: a Tirén-, a Földközi- és a Jón – tenger. Szicília szigetét kilenc provinciára osztják - Agrigento, Caltanisetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Siracusa és Trapani. A táj hegyvidéki, a partokat kavics, kövek vagy homok borítja.

Látnivalók

Palermo
Szicília legnagyobb városa. 730.000-es lakosságával a régió (Szicília) irányításának központja. Arabok által alapították, míg a város másik része a Normanok kolóniái által lett létrehozva. Zajos, nyüzsgő, igazi európai város. Hatalmas széles sugárútja, kis sikátorai tipikusan jelenítik meg a helyi ellentéteket. A városon kívül helyezkedik el, mégis sokan Palermoval együtt szokták emlegetni Monreale katedrálisát, ami talán egész Palermonál látványosabb. Aranyozott, fantasztikus mozaik kompozícióival a sziget leglátványosabb művészeti alkotása és a tetőzetet végig kísérő kerengőről csodálatos panoráma nyílik mind Palermora, mind a tengerre.

A Tirrén partvidék
Szicília legszebb partvidéke. Cefalu egész Szicília egyik szimbóluma. Az ősi város az egyik leglátványosabb turistaváros, mely Palermótól 60 km-re fekszik és egy hatalmas szikla és a tenger közé ékelten terül el. Óvárosa tele van műemlékekkel, hosszú kristálytiszta homokos tengerpartja kiváló. Egy séta keretében feltétlenül keressük fel a katedrális mozaikjait. Mindenképpen másszuk meg a La Rocca csúcsot. Igazán gyönyörű kilátásban lesz részünk. Egynapos kirándulás keretében felfedezhetjük a Madoien Nemzeti Park szépségeit. Látogassunk el a hegytetőre épült Norman kastélyhoz Caccamoba. Milazzóból juthatunk el hajóval a csodálatos szépségű vulkáni Lipari- szigetekre egy kis vulkán nézőbe.

Messina és környéke
Messina, mint az összekötőkapocs a szárazfölddel úgy marad meg az em
berben. A partszakasz legérdekesebb látnivalója mégiscsak a Csontváryt is megragadó Taormina és az Etna. Taorminában a görög színház lépcsőin ülve méltóságteljesen emelkedik fölénk az Etna kérlelhetetlen gigásza.

Catania
Szicília második legnagyobb városa sokáig csak árnyéka volt Palermonak. Az Etna kitöréseivel többször is elérte és iszonyú pusztításokat vitt véghez. Igazi látnivalók az óvárosban egy csomóban, rövid sétával pár óra alatt elérhetőek. A Dóm igazi remekmű.

Siracusa
Igazán hangulatos ez a görögök által alapított település. Amennyiben Cappucínóra vágyunk, a legjobbat a Dóm téren fogjuk megtalálni. A tér több neves utazó szerint is az egyik legszebb egész Olaszországban. G
yönyörű itt a tenger, kevés olyan kikötő van a világon, ahol a víz ennyire csábít egy kis fürdőzésre.

Agrigento
A déli partrész igazi látnivalója Agrigento, illetve a Templomok völgye. Naponta több ezer turista zarándokol el ide látni a csodát. A Templomok Völgye Szicília legnagyobb látnivalóinak egyike. Számos templom kiváló állapotban maradt ránk és ugyancsak szépen megmaradtak a várost szegélyező várfalak és fürdőépületek is. 

Éghajlata

Szicília éghajlata a tengerparti területeken kellemes, földközi-tengeri. A nyár meleg, de nem túl forró, a tél rövid és enyhe, október és március között pedig mérsékelt esőzés jellemző. Az évi középhőmérséklet a partok mentén 17 és 19 Co között ingadozik. A legforróbb hónap a július.

Szigetek és vulkánok

Olaszország Calabria tartományától a Messinai-szoros választja el Kelet felől. A szigeten található Európa leghatalmasabb tűzhányója, az Etna (3370 m), nem messze Catania városától. Igen aktív vulkán, gyakori kitörések jellemzik.
Szicíliához tartoznak a tőle északra fekvő Lipari-szigetek (más néven: Éoli-szigetek), Ustica szigete északnyugati irányban, a nyugati partokhoz közeli Egadi-szigetcsoport és Pantelleria szigete, valamint a délnyugati irányban húzódó Pelagie-szigetek. A térségben az Etnán kívül vulkáni eredetűek a Lipari-szigetek, Ustica, valamint Pantelleria szigete is. Az itt található vulkánok közül több még ma is működik: ilyen a Stromboli és a Vulcano.

Gasztronómia

Szicília elhelyezkedésének és klímájának köszönhetően kitűnő mezőgazdasági termőterület, ezért számos kiváló alapanyag illetve termék származik a szigetről, melyek többsége eredetvédett. Szicília gabonatermő vidékként vált híressé, így mára már a durumbúza mellett számos más termék is öregbítette a hírnevét. A sziget az egyik legnagyobb vérnarancs (Tarocco, Moro és Sanguinello), citrom, mandarin, padlizsán, paradicsom, és szőlőtermelő régió. A helyi gasztronómia meghatározói még a mandula, amely számos édesség alapját képezi és a pisztácia, amelynek fő termőterülete Bronte és környéke, ahol a minden év októberében megrendezésre kerülő pisztácia fesztiválon ünneplik meg a termést, és a világ minden egyes szegletébe exportálják azt.

Az Etna lejtőin terem a szelídgesztenye, valamint a capri (leghíresebb termőterülete Pantelleria) és az olajbogyó. A szigeten termő olajbogyóból készült olívaolaj is kivívta magának az elismerést, így hat különböző eredetvédett kategóriába sorolható (Monti Iblei, Monte Etna, Val di Mazara, Valdemone, Valle del Belice és Valli Trapanesi). Szicília gasztronómiájának nemcsak a szárazföldön megtermelt növények a meghatározói, hanem a tengerből származó kardhal, szardínia, tenger gyümölcsei és a tonhal is. A tengerparti régiókban útón-útfélen halárusokba, halászokba és piacokba botlik az ember, akár az adott település központjától pár lépesre.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype