geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Olaszország vagy olaszul Italia, az Európai Unió tagja.

Az Alpoktól a Földközi-tenger közepéig nyúló „olasz csizma” legnagyobb részét hegyvonulatok hálózzák be. Ez alól egyedül az északon található Pó-síkság képez kivételt.

Az ország területéhez tartozik Szicília, Szardínia és Elba szigete, valamint 70 további kisebb sziget. Keletről az Adriai-tenger, délről a Földközi-tenger, nyugatról pedig a Tirrén-tenger és a Ligúr-tenger mossa partjait.

Az olasz csizma területén két kis független állam is található: a Vatikán, mely pápai állam és San Marino, mely a világ legrégibb köztársasága.

Fővárosa, Róma, történelmi világváros, mint az ókori Róma és a katolikus egyház bölcsője. Róma, az örök város egykor a legnagyobb birodalom fővárosa volt, ma a gasztronómia, divat és a katolikus hit központja.

Olaszország ma a magasan fejlett országok közé tartozik. Északi régiói az egy főre eső jövedelem tekintetében Európa leggazdagabb területei közé tartoznak. Európában ebben az országban a legnagyobb a népsűrűség, mely Észak-Olaszországban, Lombardiában és Piemonte tartományokban a legnagyobb. Itt él az olasz lakosság egynegyede.

Olaszország 20 régióra oszlik, amelyek közül néhányan széles körű autonómiát élveznek. Az országnak több, mint 20 nemzeti parkja van. Legnagyobb tavai az Alpok lábánál fekszenek, mint a Garda-tó (Lago di Garda), a Lago Maggiore és a Comói-tó (Lago di Como). Leghosszabb folyói a Pó (652 km) és az Adige (410 km).

Szigetei: Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, Szardínia pedig kiterjedését tekintve a Földközi-tenger második legnagyobb szigete és különleges autonómiával fe
lruházott terület.
Olaszország aktív vulkánjai:
•    Az Etna Szicília szigetén fekszik és 3320 méteres magasságával Európa legnagyobb vulkánja.
•    A Vezúv az európai kontinens egyetlen működő vulkánja, mely Nápolytól 9 km-rel keletre található. Ismertségét elsősorban a i.sz. 79-es kitörésének köszönheti, amelynek eredményeként hamuja és lávája eltemette Pompejit és a közelében fekvő római településeket

Olaszország számos jól ismert, befolyásos európai kultúra otthona volt, például az etruszkoké, a görögöké és a rómaiaké. Itáliának mindig nagy befolyása volt a világ kultúrájára. A hatalmas kiterjedésű Római Birodalom központjaként e terület egyedülálló régészeti, kulturális és irodalmi örökséggel büszkélkedhet, melyeket elismerve az UNESCO kulturális világörökséggé nyilvánította azokat. Nem véletlen, hogy a turisták számára közkedvelt úti cél, hiszen a világ legtöbb világörökségi helyszínével büszkélkedő országa és egyben a világ egyik leglátogatottabb országa. Olaszország turisztikai vonzereje igen sokrétű, számtalan történelmi emlék, több mint 3000 éves múlttal rendelkező romok, fantasztikus építészeti remekek, természeti látnivalók, illetve téli-nyári sport és vakációs lehetőségek teszik attraktív célponttá. Leglátogatottabb régiói Veneto, Emilia-Romagna és Toszkána.

Az Appeninni-félsziget az ókortól kezdődően a művészetek hazája. Hosszú a híres olasz művészek sora – közéjük tartozik többek között Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tintoretto és Caravaggio. Az ország nagy szülöttei között említhető továbbá az operaszerző Verdi és Puccini, valamint a filmrendező Federico Fellini.

Gasztronómia:

Az olasz konyha az egyik legkifinomultabb és legváltozatosabb Európában, ezerszínűsége földrajzi helyzetéből adódik. Egységes olasz konyháról, mint olyan, nem beszélhetünk, mivel Olaszországban nagyok a földrajzi távolságok és az éghajlati különbségek. Az olasz ételek változatos palettáját a nápolyi és calabriai konyha pikáns ízei, Liguria fűszermártásos (pesto) ételkülönlegességei és az olasz Alpok rizottói és sajtételei színesítik.

Az olaszok napi étkezésére a tésztaételek (pasta) jellemzőek. Olaszországban gyárilag több száz félét készítenek. Különleges olasz specialitás a világszerte elterjedt pizza.

Desszertek közül olasz földön készül a világhírű olasz fagylalt (gelato), amelyet itáliai cukrászok találtak fel és Szicíliából származik. Az olasz itallapokon a bor foglalja el a legelőkelőbb helyet, az itáliai szőlőfajták többségét az igencsak borkedvelő rómaiak telepítették. Az olaszok erős eszpresszó kávéja világszerte elismert és nagy népszerűségnek örvend. Olasz földről terjedt el a capuccino is.

Beutazási szabályok: Érvényes fényképes útlevél, vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, mely a hazautazás napjától számítva még min. 3 hónapig érvényes. Az autóval érkezők ne feledjék el, a nemzetközi biztosítás (zöld kártya) megléte kötelező .
Időeltolódás: Nincs, ugyanabba az időzónába tartozik, mint Magyarország.
Hivatalos pénznem: Euro
Hálózati feszültség: 220 V, saját elektromos berendezés használatához néhány esetben a helyszínen bárhol megvásárolható átalakító szükséges lehet.
Telefon: Magyarországról Olaszországba 00 39, Olaszországról Magyarországra 00 36
Ivóvíz: a csapból folyó víz fogyasztásra nem ajánlott

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége
Róma, Via dei Villini 12–16. 00161 Telefon: +390 6 442 30 598 Ügyeleti mobil: +39 348–800–81–59
Magyar Nagykövetség Konzuli Hivatala: Róma, Via Messina 15. Telefon: +3906 4424 9938 Ügyeleti Mobilszám: +39 348–800–8159
Főkonzulátus: Milano, Via Fieno 3., IV. em. Telefon: +390 2–726–009 Ügyeleti Mobilszám: +39 339–621–9517.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype