geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Az Alpok (németül Alpen, franciául Alpes, olaszul Alpi, szlovénül Alpe) Európa egyik nagy hegylánca, amely keleten Szlovéniából és Ausztriából Olaszországon, Svájcon, Liechtensteinen és Németországon keresztül nyugaton Franciaországig nyúlik. Legmagasabb csúcsa a francia-olasz határon található Mont Blanc (4810 m). Neve a latinból származik. Latinul Alpes, amely tisztázatlan etimológiájú. Köze lehet a latin albus (fehér), vagy altus (magas) szavakhoz, de az is lehet, hogy kelta eredetű. Két fő vonulatra, Nyugati-Alpokra és Keleti-Alpokra szokták osztani. A választóvonal a Boden-tó, a Comói-tó, illetve a Rajna.
A Nyugati-Alpok (Franciaország, Svájc, Olaszország) a magasabb (ennek legmagasabb csúcsa a Mont Blanc).

A Keleti-Alpok (Ausztria, Németország, Svájc, Liechtenstein, Olaszország, Szlovénia)  legmagasabb csúcsa a 4052 méteres Piz Bernina, a Bernina-csoport tagja.
Ausztria legmagasabb csúcsa a Großglockner (3797 m), a Magas-Tauernben. Az osztrák Alpokban mintegy 1000 gleccser, és kereken 860 több mint 3000 méter magasságba emelkedő hegycsúcs tör az ég felé. Ezeknek fele az Ötz-völgyi-Alpokban és a Stubai-Alpokban helyezkedik el (például Wildspitze 3774 m, Zuckerhütl 3507 m).
Az Alpokban az északnyugati lejtők sokkal több csapadékot kapnak, mint a hegyvonulatok közé zárt medencék vagy a keleti oldal hosszanti völgyei.
A hóhatár az északi oldalon 2400–2600 m-en húzódik, a délin kb. 2700–2900 m felett, a hegység belsejében 3000 m körül húzódik.
Az Alpok északi lejtőinek jellegzetes bukószele a főn. A hegységen átkelő légtömegek a túlsó oldalon száraz, fokozatosan felmelegedő szélként buknak alá a völgyek irányába, ami meggyorsíthatja a hóolvadást (ezért hófalónak is hívják), és lavinákat indíthat el. A környezet védelmét fontos feladatnak tartják az alpi országok, ezért sokat költenek is rá.
A legnagyobb alpesi városok: Grenoble (Franciaország) 156 659, Innsbruck (Ausztria) 118 000, Trento (Olaszország) 115 000 és Bolzano (Olaszország) 103 000 lakossal. A franciák szerint Grenoble az Alpok fővárosa (Capitale des Alpes),az osztrákok szerint Innsbruck (die Haupstadt der Alpen), míg az olaszok gyakran Torinót illetik ezzel a megnevezéssel, holott síkságon terül el.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype