geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Ausztria
Az Osztrák Köztársaság vagy latin eredetű néven Ausztria, közép-európai állam. Északról Németország és Csehország, keletről Szlovákia és Magyarország, délről Szlovénia és Olaszország, nyugatról pedig Svájc és Liechtenstein határolja. Fővárosa Bécs.

Ausztria Közép-Európa déli részén, a Duna felső szakasza mentén fekszik. Területének felét magashegységek, harmadát középhegységek uralják és csak alig ötödére terjednek a medencék, illetve az alacsonyabb dombvidékek. Ausztria Európa egyik legerdősebb országa. Területének mintegy 46%-át erdő borítja. Az ország éghajlati adottságai igen különbözőek. Az Alpok északi szélénél átmeneti, közép-európai éghajlat uralkodik: itt minden hónapban hullik csapadék, gyakran hűvös a nyár és hideg a tél. Az Alpok belsejében kevesebb a csapadék, a nyár gyakran forró és száraz, a tél hosszú, hóban gazdag, télen az alacsonyabban fekvő területeket sokszor köd borítja. Délre tőle száraz és meleg a nyár, a tél enyhe.

Ausztria területén öt tájegységet különíthetünk el:
•    Bécsi-medence
•    Osztrák-gránitfennsík
•    Észak-burgenlandi-teknő
•    Keleti-Alpok
•    Elő-Alpok és Kelet-Stájer dombvidék


Legmagasabb pont:  Großglockner (3797 m, Magas-Tauern, Központi-Alpok)
Legalacsonyabb pont: Fertő-tó (Neusiedler See) (115 m)

Folyói:
Legjelentősebb folyója a Duna (350 km), vízgyűjtő területe az egész ország 96%-ára terjed ki A Duna Passaunál lép be Ausztriába, majd 350 km-t tesz meg az ország területén belül nyugat–keleti irányba.

Tavai: Ausztria Európa egyik vizekben igen gazdag országa, több mint 9000 tó fekszik az ország területén. Több ország is osztozik két taván, mely két végén terül el:
•  A Fertő-tó (Neusiedler See) – keleten, Ausztria és Magyarország közös tava. Közép-Európa egyetlen sztyeppei tavaként ismerjük.
•  A Boden-tó (Bodensee) –  nyugaton, Ausztria, Svájc és Németország közös tava. A legmélyebb alpesi tó. Fő táplálója és levezetője a Rajna. Legfontosabb kikötője Ausztriában Bregenz.
A számtalan tó közül a Salzkammerguti-tóvidék és a Karintiai-tóvidék jelentős vonzerővel rendelkezik.
•  A Salzkammerguti-tóvidék Stájerországban és Salzburg tartományban fekszik, tavai: a Traunsee, Ausztria második legnagyobb beltava, az Atter-tó (Attersee), a jégkori eredetű tavainak legnagyobbika és Ausztria második legnagyobb tava, a Hallstatti-tó (Halstättersee), az Altaussee, a Grundlsee, a Mondsee, a Wolfgang-tó (Wolfgangsee), a Fuschlsee, a Wallersee, a Hintersee, a Trumersee, a Prebersee, a Putterersee, a Stausee.
•  A Karintiai-tóvidék Karintia tartományban helyezkedik el, tavai: nagyobbak a Wörthi-tó (Wörthersee), Karintia legnagyobb és egyik legmelegebb tava, az Ossiachi-tó (Ossiacher See), a Millstatti-tó (Millstätter See), éa a Weißensee. Kisebbek a Felder See, a Faaker See, a Klopeiner See, a Keutschacher See, az Afritzer See, a Presseger See. Jégkori gleccserek vájta medencékben, mélyedésekben alakultak ki.

Ausztria tartományai
•    Burgenland (magyarul az Őrvidék, a Felsőőrvidék elnevezést használjuk). Ausztria Magyarországgal határos szövetségi tartománya. Székhelye Kismarton. Burgenland területén található a Kisalföld nyugati része, a Fertő vidéke és az Alpokalja ausztriai részének zöme.
•    Karintia  Ausztria legdélibb tartománya. Karintia mindenekelőtt hegyvidékéről és tavairól ismert a világban. Karintia német neve (Karantanien) feltehetőleg kelta eredetű, ami a "carant" = barát, rokon szóból ered. Ez a megnevezés valószínűleg egy illír népcsoportra vonatkozhatott valaha, ami a bronzkorban élt ezen a területen.
•    Alsó-Ausztria (németül Niederösterreich) Ausztria egyik tartománya, székhelye 1986 óta Sankt Pölten (addig Bécs volt). Az Ausztria északkeleti részében található tartományt északról Csehország, nyugatról Felső-Ausztria tartomány, délről Stájerország, délkeletről Burgenland tartomány, északkeletről pedig Szlovákia határolja.
•    Felső-Ausztria (németül Oberösterreich) 11 981,92 km²-es területével és 1,4 millió fős lakosságával Ausztria 4. legnagyobb tartománya. Németország, Csehország, Alsó-Ausztria, Salzburg és Stájerország határolja.
•    Salzburg tartomány (németül Salzburger Land, hivatalosan Bundesland Salzburg) Székhelye Salzburg. Salzburg tartomány Ausztria szívében, az Keleti-Alpok északi oldalán található. Salzburg és környéke (Flachgau) az Alpok északi alacsonyabb dombjain terül el, melynek átlagos magassága 500 méter alatt van.
•    Stájerország (németül Steiermark, szlovénül és horvátul Štajerska, vendül Štájersko) Ausztria egyik tartománya, székhelye Graz. Határos északon Alsó-Ausztiával, északnyugaton Felső-Ausztriával, nyugaton Salzburggal, délnyugaton Karintiával, délkeleten Szlovéniával és keleten Burgenlanddal. A mai Stájerország 3 nagyobb tájegységből áll, ezek: Felső-Stájerország (Obersteiermark),
Nyugat-Stájerország (Weststeiermark), Kelet-Stájerország (Oststeiermark).
•    Tirol tartomány (hivatalosan: Bundesland Tirol) Székhelye Innsbruck. A mai Tirol területe a korábbinál jóval kisebb, mivel 1919-ben Olaszországhoz csatolták déli részét (Dél-Tirol). Közigazgatásilag hozzá tartozik Kelet-Tirol, amely a határmódosítás következtében nincsen vele közvetlen kapcsolatban. Tirol a középkorban kezdetben a Bajor Hercegség része volt. 1138-ban választották le Bajorországról. 1363 óta Habsburg birtok.
•    Vorarlberg Ausztria legnyugatibb tartománya, Bécs után a második legkisebb. Az Alpok belsejében található hegyes-völgyes vidék télen kedvelt síparadicsom. Nyugatról Svájc és Liechtenstein, északról Németország Bajorország tartománya, keletről pedig Tirol határolja.
•    Bécs Ausztria fővárosa és egyik szövetségi tartománya. Bécs a Duna két partján, a Bécsi-medence (Wiener Becken) északnyugati végében fekszik. Nyugati peremén kezdődik az Alpok vonulatához tartozó Bécsi-erdő (Wienerwald)

Gasztronómia
Az osztrák konyha sokszínűsége a régiók különböző hagyományainak és a s
zomszédos országok hatásának köszönhető. A burgenlandi konyhát a magyar gasztronómia befolyásolta, emiatt szinte mindent paprikával fűszereznek. Alsó-Ausztriában népszerűek a cseh ételek különféle változatai, mint például a Skubanki (megsütött krumpligombócok mákos cukorban meghempergetve és forró vajjal leöntve). Alsó-Ausztria északnyugati területein burgonya és máktermesztés folyik, emiatt ez a két étel sűrűn előforduló alapanyag az osztrák konyhaművészetben. Felső-Ausztria igazi sörparadicsom, így tradicionális ételük a sörleves. Kedveltek a különböző gombócok, mint a Grießknödel (grízgombóc) és a Brotknödel (kenyér/zsemlegombóc). Tirol a sült ételeiről híres. A tiroli Gröstl egy papírvékonyra klopfolt hús és főt krumpli megsütött elegye. Vorarlbergben a sajtból készült ételek jutnak főszerephez ('sajtleves, sajtgombóc') A régió hagyományos étke a töltött pisztráng. És ki ne ismerné a híres Wiener Schnitzel-t, a bécsi szeletet. Kedvelt osztrák desszertek: Apfelstrudel (almás rétes), Gugelhupf (kuglóf), Kaiserschmarrn ( császármorzsa), Krapfen (fánk), Sacher-torta. A főváros, Bécs pedig nem csak a kávéházairól, hanem a különleges kávéról is híres.

Idegenforgalom
Az ország kulturális színvonala, fejlett infrastruktúrája az idegenforgalom alapja. Műemlékei, természeti szépségei, gyógyfürdői és síterületei egyaránt vonzzák a kirándulókat. Mindezek évről évre biztosítják az idegenforgalomból származó magas bevételt. Idegenforgalmi bevételeit tekintve a világelsők között van. 1999-ben 17,6 millió külföldi kereste fel az országot, ennek fele Németországból érkezett. Legfontosabb célterületei: Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Bécs. Ausztriában 422 múzeum található, amelyeket évente körülbelül 11 millió ember látogat meg.
Ausztria és főleg Bécs, Salzburg neve szorosan összekapcsolódik a komolyzenével és a zenei rendezvényekkel. Számos zenei rendezvény otthona a nyári időszakban egész Ausztria.

Ausztria mindig is a magyar turisták kedvelt célpontja. A nagyvárosok kultúrája, nyüzsgése, a csodás kisvárosok, az egészséges természet, a télen-nyáron kihívást, kalandot jelentő hegyek egész évben vonzzák a látogatókat, kirándulókat és turistákat.

Látnivalók

UNESCO világörökség része
•    Schönbrunni Kastély és Park (1996)
•    Salzburg óvárosa (1996)
•    Hallstatt–dachsteini kultúrtáj (1997)
•    Semmeringi vasút (1998)
•    Graz óvárosa (1999)
•    Wachaui kultúrtáj (2000)
•    Fertő tó és környéke (2001, Magyarország és Ausztria)
•    Bécs óvárosa (2001)


További fontosabb kulturális látnivalói, templomai, kolostorai, várai és kastélyai:

•   Bécs: Hofburg, Schönbrunni kastély, Belvedere palota, Hundertwasser-ház, Szent István dóm, Kapucinus kolostor, Bécsi Egyetem, Parlament, Athéné-kút, Mária Terézia tér, Károly tér, Károly templom, Burgtheater, Volkstheater, Volksoper, Theater an der Wien, Opera, Rathaus, Nemzeti Könyvtár, Rotenturmstraße, Graben, Kohlmarkt, Michaelerplatz, Kärntner Straße, Fogadalmi templom, Schwarzenberg palota, Liechtenstein palota, Spanyol Udvari Lovasiskola, Práter, Mozart emlékmúzeum, Albertina múzeum, Állami Színház, Várszínház, Pestsäule
•  Burgenland: Kismarton – Esterházy-kastély, Forchtenstein – Fraknó vára, Güssing – Güssing vára, Stadtschlaining – Szalónak vára, Léka vára
•    Stájerország: Mariazell – zarándoktemplom
•    Karintia: Launsdorf – Hochosterwitz vára
•  Alsó-Ausztria: Mayerling vadászkastély, Schallaburg kastélya, Riegersburg kastélya, Melk – melki apátság
•    Felső-Ausztria: Wels – hercegi vár, Graz – Eggenbergi kastély, Kremsmünster – bencés apátság
•    Salzburg: Salzburg – Hohensalzburg vára, Werfen – Hohenwerfen vára, Hellbrunni érseki kastély,
•    Tirol: Innsbruck - Innsbruck óvárosa, aranytetőcske Kufstein – Kufstein vára
•    Vorarlberg: Feldkirch – Schattenburg erődje
•    Semmering: vasút
•    Baden bei Wien: Beethoven háza, Római fürdő, Doblhoffpark és a Rosarium
•    Fertő-tó: Fertő-tavi Nemzeti Park, Mithrász-szentély
•  Graz: Óratorony, Szent Egyed Székesegyház, II. Frigyes mauzóleum, Vár, Tartományi Székház és Tartományi Fegyvertár, Hauptplatz, Kunsthaus

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype