geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

  Mexikó

Mexikó Észak-Amerika déli részén helyezkedik el. Északról az Egyesült Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határolja. A Föld legnépesebb spanyol nyelvű országa, a legészakibb és legnyugatibb latin-amerikai állam.

Mexikóváros, Mexikó fővárosa és legnagyobb városa. Lakossága elővárosokkal együtt több mint 21 millió fő, ezzel a világ egyik legnagyobb városa. A település a Szövetségi Körzet, azaz a Distrito Federal területén fekszik. A fővárosában járva érdemes ellátogatni a Rózsanegyedbe, ahol csodálatos régi épületeket láthatnak, és nagyszerű éttermekben ebédelhetnek. Történelmi belvárosa a Plaza de la Constitución, itt találhatók a legrégebbi épületek és templomok. Érdemes megnézni az azték piacteret, a Guadalupe Bazilikát, a Nemzeti Palotát vagy a Plaza Garibaldit.

Mexikó északkeleti részén, a Mexikói-öböl partján meleg éghajlatú mocsaras síkság húzódik, a Campeche-alföld. Legnagyobb folyói: az északi határon a Río Bravo (Rio Grande), a déli határon a Río Usumacinta, az ország belsejében a Río Grijalva, a Río Balsas, a Río Pánuco és a Río Yaqui.
A Ráktérítő ténylegesen kettéosztja az országot egy mérsékelt és egy trópusi éghajlatú övre. A Ráktérítőtől északra száraz az éghajlat, szórványos a csapadék, a téli hónapokban érezhetően hidegebb van, délre a hőmérséklet egész évben állandó (24 és 28 °C közötti), csak a tengerszint feletti magassággal változik.

Mexikóról, mindenkinek egyből eszébe jut a hatalmas mexikói kalap, a különleges zene vagy a tequila. Gyönyörű tengerpartokkal és történelmi emlékekkel rendelkezik.

Az ország legnépszerűbb fürdőhelye, Acapulco mely gyönyörű tengerpartokkal várja az utazókat. A város a Csendes-óceán partján fekszik és jelentősége Mexikó gazdaságában főképpen ipari kikötőjének van, illetve mint a nemzetközi turizmus közkedvelt célpontja. Acapulco kikötője így nem csak az ipar számára fontos (cukornád, gyapot, dohány és kávé) de jelentős a tengeri személyhajó forgalom is. A kis halászfalut kb. 40 évvel ezelőtt fedezték fel a turisták. Az egykor nyugodt kis településen ma egy percre sem áll meg az élet. A gyönyörű öböl egymást követő szállodákkal, elit szórakozónegyeddel és kellemesen hullámzó tengerrel méltán büszke a világban kivívott népszerűségére. Égbe törő luxusszállodák, éttermek, bárok, nappali, délutáni és esti strandok vonzzák a turistákat és világsztárok sokaságát évről-évre.

Cancun, Mexikó talán egyik legismertebb és legkedveltebb üdülőhelye a Yucatán-félsziget észak-keleti részén fekvő 25 km hosszú és 500 m széles félszigeten fekszik. Csodálatos, fehérhomokos strandok, kristálytiszta, türkizkék színű tenger és számos vízi sportolási lehetőség csábítja ide a turistákat. A tengerparton impozáns szállodák, bevásárlóközpontok, éttermek és bárok találhatók, melyek minden igényt kielégítenek.

Tulum az egyetlen megmaradt tengerparti romváros, ugyan 120 km-re van a reptérről, viszont igen kedvelt a búvárok körében is, hiszen a tenger vize kristálytiszta és a partoktól már 50 m-re csodálhatják a színpompás korallzátonyokat.

A mexikói konyha az évszázadok során több kultúrából vett át különféle dolgokat, az azték és a spanyol konyha elemeit tartalmazza. A legfontosabb étkezés az ebéd. Este egy kevés gyümölcsöt és tacót fogyasztanak.

A fügekaktusz a mexikói konyha egyik alapanyaga. Nemzeti italuk a tequila, ami az agave kaktuszból készül, ezt az italt a mexikóiak csak üdítővel együtt fogyasztják. Ezenkívül a mezcal, a pulque és a sör is kedvelt.
Tőlünk eltérően az ország adottságaiból fakadóan rengeteg tengeri ételt, halat és gyümölcsöt esznek. A mexikói konyha legkedveltebb alapanyagai a tortilla, a bab és a chili. Nagyon kedvelik a húsokat, mindent fűszeresen és csípősen készítenek. Az ínyenceknek meg kell kóstolniuk a tamalest, ami gőzölt kukoricalepény banánlevélbe tekerve.
Érdemes megkóstolni még a nachos sajttal vagy salsa szósszal, tortilla, taco, fajitas csirkéből, chilis bab, enchillada csirkéből.

Hasznos információk

Beutazási és tartózkodási feltételek: magyar állampolgár a kiindulási országtól függetlenül, turizmus, tranzitálás, valamint üzleti tárgyalás céljából 180 napig vízum nélkül léphet be, és tartózkodhat Mexikóban. A belépéskor a migrációs hatóságok formanyomtatványt töltetnek ki a beutazóval. Az útlevélnek a beutazás tervezett időpontjától még legalább 1 évig érvényesnek kell lennie. Kilépési illeték: 200 peso (kb. 18 USD)
Egészségügyi előírások: oltás nem szükséges, azonban nem ajánlott csapvizet fogyasztani, utcai árusnál enni! Célszerű gyomorfertőtlenítőt magunkkal vinni.
Időjárás: a hőmérséklet egész évben 26-29 fok körül mozog, májustól szeptember végéig, októberig jellemzően esősebb, mint decembertől áprilisig, bár a száraz évszakban sem zárhatóak ki esőzések. A nap sugárzása igen erős, a felhőkön keresztül is könnyedén meg lehet égni, ezért ajánlott a magas faktorszámú naptej.
Időeltolódás: 7 óra. Magyarország: 12.00 óra, Mexikó: 05.00 óra
Pénznem: Mexikói Peso (MXN)

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype