geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Mauritius

Mauritius egy kicsiny szigetállam, Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkártól 900 km-re keletre fekszik.
Két nagyobb és több apró szigetből áll.  Összterülete 2 046 km²; ebből maga Mauritius, a fősziget 1865 km².
Ez az aprócska, fehér homokos tengerparttal rendelkező, csodás, vulkanikus eredetű sziget észak-déli irányban 58 km, kelet-nyugati irányban 47 km, kerülete 330 km.
Fővárosa, a nyüzsgő és zajos Port Luois a sziget kereskedelmi központja, egyben Afrika leggazdagabb városa. A fennsíkjának városaiban, Quatre Bornes-ban, valamint Curepipe-ben zsúfolt ruhapiacok várnak ránk, míg a Black River Georges Nemzeti Park meghazudtolja azokat a nézeteket, melyek szerint Mauritius is csak egy a sok strandjai miatt felkeresett trópusi nyaralóhely közül.
A gyönyörű homokos lagúnákon és a festői szépségű partszakaszokon túl Mauritius mindenki számára tartogat valami mást, valami többet is.
Ha ehhez még hozzávesszük a kínai, indiai, francia és afrikai konyha élvezeteit, a ritmusos Séga zene és a helyiek által megteremtett partihangulatot, akkor könnyen megérthetjük, hogy miért gondolja Mauritiust oly sok ember földi paradicsomnak.
A gyönyörű homokos lagúnákon és a festői szépségű partszakaszokon túl Mauritius mindenki számára tartogat valami mást, valami többet is.

Port Louis
Az igen látványos Le Pouce és Pieter Both hegység csúcsai alatt, azok lábainál található Port Louis, Mauritius 172.000 lakosú fővárosa. Port Louis különleges élményt nyújt mindenkinek, aki a repülőtérről jövet a főúton érkezik a fővárosba. A központi fennsíkról a nyüzsgő városközpontba ereszkedő út az Indiai- Óceán és a hegyek látványával övezve vezet.
Az ország fővárosa, nemzeti központja és legnagyobb települése, Port Louis furcsa szerepet tölt be a modern Mauritius életében. Alacsonyabb társadalmi helyzete a történelem során alakult ki, mivel a 18. és 19. században gyakran pusztító betegségek következtében a tehetősebb rétegek a városon kívülre települtek. Elsősorban a központi fennsík településeit, így Rose Hill, Moka, Vacoas és Quatre Bornes választották. Ez a kiköltözési tendencia még napjainkban is tart, méghozzá olyan mértékben, hogy Port Louis sötétben néha egy középosztály nélküli szellemvárosnak tűnik.
Ez a kezdeti benyomás azonban teljesen téves, Port Luisban bőven találunk látnivalókat, így feltétlen érdemes felfedezőútra indulnunk. Azok akik csak az amúgy fantasztikus, kicsit Disneyland-szerű Caudan Waterfront-ot tekintik meg nagyon sivár képet kapnak a fővárosról. Az utcák forgataga, Port Louis híres piaca, a kínai negyed (Chinatown), a múzeumok és a néhány gyarmatosítás idejéről eredeti formájában megmaradt épület által a város messze többet tud nyújtani, mint egy bevásárlásra alkalmas helyszín a strandolások között.

Látnivalók

Port Louis – Központi piac
Port Louis méltán híres központi piaca már a viktoriánus kortól kezdve a helyi gazdaság centruma, 2004-ben esett át egy jelentős felújításon. Többek véleménye szerint ekkor vesztette el korábbi piszkos báját, hangulatát. Mindezektől függetlenül még továbbra is egy kiváló lehetőség arra, hogy bepillantást nyerjünk a helyiek és az utcai árusok mindennapjaiba, illetve ajándékok vásárlására is remek alkalmat kínál.

Chamarel-vízesés
A trópusi időjárásnak köszönhetően igen gazdag vízrajza van Mauritiusnak, ami méretéhez képest nagy folyókat és a turisták legnagyobb örömére számos vízesést eredményez. Ezen vízesések közül az egyik legnagyobb és legszebb a Chamarel-vízesés, ahol a vízeséssel szemközt található kilátókból tekinthető meg a lezúduló víztömeg. A vízesés olyannyira hatalmas, hogy nehéz egyben lefényképezni, ám a kilátók egyikéből megtekinthető teljes terjedelmében.

Blue Penny Múzeum
A Kék Penny Múzeumot akkor is érdemes felkeresnünk, ha nem igazán tudunk azonosulni a bélyeggyűjtők megszállottságával, ami az 1847-es 1 és 2 penny-s mauritiusi bélyeg irányába nyilvánul meg. A múzeum sokkal szélesebb körű élményeket nyújt, mint azt neve alapján gondolnánk. A sziget felfedezésébe, benépesítésének folyamatába és gyarmati időket felölelő történelmébe nyerhetünk bepillantást itt. Minden bizonnyal ez Port Louis legjobb múzeuma.
A múzeum gyűjteményének büszkesége a világ legritkább bélyegei közé tartozó két bélyeg: az 1847-ben Post Office felirattal kibocsájtott Kék Mauritius (blue two-pence) és Vörös Mauritius (red one-penny). Annak érdekében, hogy ezek a bélyegek ne veszítsék el eredeti színüket minden órában és félórában mindössze 10 percig vannak megvilágítva. Mauritiusi vállalatok egy csoportja vásárolta meg a “nemzeti kincsként” számon tartott ritkaságokat, melyek minden bizonnyal a sziget legértékesebb tárgyai.

Jummah-mecset
Jummah-mecset a legfontosabb mecset egész Mauritiuson. Az indiai, a kreol és az iszlám építészet kellemes keverékeként az 1850-es években épült, így akár lehetne Isztambulban, Delhiben, vagy New Orleans-ban is.

7 színű föld
A Chamarel-vízesés közelében található a híres Coloured Earth, vagy más néven 7 színű föld. Az érdekes talajképződmény teljesen természetes jelenség, Mauritiuson több helyen is látható, ám igazán látványos csak a Chamarel közelében található, ahova belépődíjat is szednek. Több Mauritiust ábrázoló képeslapon, prospektusban is megtalálható. Helyben pár óriásteknős is megtalálható a gyerekek nagy örömére.

Mauritiusi konyha
Mauritius konyhája tökéletesen mutatja lakóinak sokszínű kultúráját, a halakban és gyümölcsökben gazdag környezet pedig mindig friss alapanyagokat nyújt a napi fogásokhoz. A hotelek általában all inclusive vagy félpanziós szolgáltatást kínálnak büfévacsorával, amely szinte minden ízlést maradéktalanul kiszolgál. Az európai gyomornak persze akad itt néhány furcsa íz, de semmi extrémtől nem kell tartanunk. A lakosság sokszínűsége a gasztronómiában is megmutatkozik: a szállodák svédasztalain egyaránt megtalálható az angolos steak, a francia hagymaleves, az amerikai palacsinta, az indiai szamósza, pakora, curry és chutney, a pizza, a kínai sültrizs édes-savanyú sertéssel, kreol csirke és persze tenger gyümölcsei minden mennyiségben és elkészítési módon. A vegetáriánusok is megtalálják itt a számításukat: rengeteg gyümölcs és zöldségféle terem meg ezen a paradicsomi szigeten, melyeket változatosan és ínycsiklandóan készítenek el. Általában minden alapanyagot főznek, sütnek vagy grilleznek, tehát nem kell félnünk gyomorrontástól, a sziget vendéglátói nagyon ügyelnek arra, hogy a turisták szívesen jöjjenek másnap is vissza az adott étterembe, vagy büfévacsorára.

Mauritius időjárása
Mauritiuson egész évben élvezhetjük a meleg, tipikus trópusi időjárást, ám a délkeleti szeleknek köszönhetően azt nem érezzük túlzottan fülledtnek. A nyár decembertől áprilisig tart, azonban néha igen párás tud lenni. A tél szárazabb és hűsebb és májustól tart egész novemberig.
A legjobb időszak Mauritius felkeresésére májustól kora decemberig tart. Január és Február a ciklonokban leggazdagabb időszak, ami nem kedvez a vízi sportok kedvelőinek és a búvároknak. A ciklonok ritkán érik el Mauritiust, de az óceán felett elhaladó viharok a szigeten is erősen esős napokat okozhatnak.
A tengerpart közelében a nyári hőmérséklet 25 és 33°C között alakul, míg télen 18 és 24°C között alakul az átlaghőmérséklet. A fennsíkon ennél mintegy 5°C-al hűvösebb van. A magasan fekvő részek a legcsapadékosabb részei a szigetnek. Az év minden időszakában eshet arrafelé az eső, de ha nem esik akkor is gyakran borítják alacsonyan szálló felhők ezt a vidéket.
A szél júliusban és augusztusban a legerősebb, a keleti parton akár viharos erejű is lehet, nyáron azonban ezek a légmozgások megkönnyebbülést hoznak. A karácsony, újév kivételével Mauritiuson nincs fő és utószezon.

Beutazási szabályok:
Vízum: magyar állampolgároknak 90 napon belüli utazáshoz nem szükséges
Az útlevélnek a visszautazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie és minimum 2 üres oldalt kell tartalmaznia; visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy; visszaigazolt szállásfoglalás; jogosultság a származási/tartózkodási hely szerinti országba történő belépésre; a tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek megléte (100,- USD/nap). 90 napnál hosszabb tartózkodás esetén vízum szükséges, mely a helyszínen beszerezhető (térítés ellenében).
Pénznem: Mauritiusi Rúpia (MUR),  aprópénze a cent. 1 rúpia=100 cent.

Legyen tehát Mauritius a következő úti célunk, hiszen itt mindent meg fogunk találni, amely egy kitűnő nyaraláshoz, pihenéshez szükséges. Megismerhetjük kedvenc ízünket, kedvenc koktélunkat, kedvenc templomunkat, vagy pagodánkat, de számos barátot is szerezhetünk a helyi lakosok személyében.

És még egy ötlet, ha esetleg a közeljövőben házasodni szeretnénk... Mauritiuson virágzik a házasság-turizmus, felejthetetlen élmény lehet itt összekötni életünket párunkkal. És sose felejtsük el a mauritiusiak életfilozófiáját: élvezd az életet, légy boldog, mosolyogj, és tudd, hogy biztonságban vagy.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype