geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

Krakkó

Az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címmel kitüntetett, közei egymilliós lakosú Krakkó a legszívesebben látogatott lengyel város. Krakkó a tudományok városa, itt van az egyik legrégibb európai felsőoktatási intézmény - az 1364-ben alapított Jagelló Tudományegyetem. A város 24 felsőoktatási intézményében közel 170 ezer hallgató tanul. A városban sok-sok idegenforgalmi látványosság teszi kellemessé az ott töltött Időt. Esténként a sajátos hangulatú kávéházakban, sörözőkben és éttermekben nemcsak finomabbnál-finomabb ételek várják betévedő vendéget, hanem pompás stílszerű enteriőrök teszik teljessé a kikapcsolódást. A krakkói városközpontot 1978-ban felvették az UNESCO Kulturális Világörökségi Listájára.

A város szíve – a Főtér

A krakkói Főtér a középkori Európa legnagyobb tere. A tér központi helyén az egykori kereskedelmi csarnok - amelynek a története még a XII. és a XIII. századra nyúlik vissza -, a csúcsíves árkádsoros és a kőből faragott emberarcokkal, az ún. mascaronékkal ékesített Suklennlce, vagyis a Posztócsarnok épülete emelkedik. A Posztócsarnok közelében áll a csodálatos szépségű gótikus Mária-templom, benne a középkor híres nürnbergi fafaragó művészének, Wit Stwosznak műremek szárnyas oltárával. A nagy gondossággal helyreállított templomépület kívül egyszerűségével, belül pedig freskókkal gazdagon díszített, magas karcsú hajóival ejti bámulatba a látogatót. A templom egyik tornyából minden órában felhangzik a XIII. századi Krakkó elleni tatár dúlás emlékét őrző harsonaszóló, a hejnał.

Wawel – a Királyi vár

A Főtértől néhány száz méterre, a Visztula kanyarulatával körülölelt Wawel-dombon emelkedő Királyi palota uralja a lábánál elterülő várost. A Wawelben koronázták meg a lengyel királyokat, s itt születtek az ország további fejlődésének legfontosabb állami döntései. Ennek az impozáns építménynek a története 1000-re nyúlik vissza. Minden Krakkóba látogatónak feltétlenül meg kell tekintenie a Waweli Székesegyházat, a Királyi palota reneszánsz kerengőjét, valamint a reneszánsz korában élt flamand takácsmesterek által készített, arras típusú faliszőnyegekkel díszített, lenyűgöző látványt nyújtó királyi palotatermeket.

Kazimierz

Ez a hajdan szomszédos kisváros ma Krakkó egyik leglátványosabb városrésze. Több száz éves műemlékeivel, meg a megismételhetetlen hangulatot árasztó városképével vonzza a turistákat. Kazimierz 1939-ig elsősorban a krakkói zsidók által lakott városnegyed volt. Itt áll a híres Remuh Imaház, valamint a legrégibb lengyelországi zsidó épület, a Régi Zsinagóga, amely ma múzeum. Ugyancsak itt találjuk a "megreformált" imaházat, a Tempelt, valamint a Poper-zsinágogát.

Krakkó környéke

A Krakkótól délkeleti irányban kb. 10 kilométerre fekvő híres, 700 éves Wieliczkai sóbányát a jó öreg Krakkóval egyetemben felvették az UNESCO Kulturális Világörökségének Első Listájára. A bányában megtekinthető a mind a mai napig folyó a sókitermelés. A legfontosabb látnivaló azonban a természet és a wieliczkai bányászok szorgos keze munkája alkotta földalatti galéria-múzeum. Itt mélyen a föld alatt még egy igazi gyógyszanatórium is működik, ahol a különféle légzőszervi, mozgásszervi, valamint reumás betegségeket gyógyítják. Krakkói látogatás alkalmával érdemes felkeresni a II. János Pál pápa emlékét őrző helyeket, többek között a 40 kilométerre fekvő Wadowice városát, ahol született és ahol gyermekéveit töltötte.

Gasztronómia

Az ismertebb ételek mindenek előtt a krakkói mártogatós,ami nem más, mint sok hagymával és köménymaggal párolt sertéskaraj-szeletek, vízben főtt gombócban vagy zsömlében, szósszal körítve. Ugyancsak nagyszerű a kacsasült gombával, amelyet hajdinakásával tálalnak. A két figyelmet érdemlő lengyelországi sajtféleség a Krakkótól nem messze, a Tátra alján, juhtejből készülő oscypek és bundz. Igazi csemegének számít a vaníliával ízesített túróból készülő - krakkói túrós lepény, valamint a híres pápai krémes. A legismertebb s Krakkóban mindenütt kapható péksütemény a sóval, mákkal vagy szezámmaggal behintem krakkói perec.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype