geoturizmuscentrum - körutazások, olaszországi szállások, prágai szállások

     Lengyelország

A Lengyel Köztársaság Európa szívében, Közép-Európában terül el. Nyugaton Németország, délen Csehország és Szlovákia, keletről Litvánia, Fehéroroszország, Ukrajna, északon pedig a Balti-tenger határolja. Lengyelország fővárosa Varsó, amely a Visztula, Lengyelország legnagyobb folyója mellett fekszik.
Lengyelország nagy része síkság, az átlagos tengerszint feletti magasság 173 méter, ami csak helyenként emelkedik 300 méter fölé.  A hegyvidékek közé tartozik a déli határon a Szudéták, legmagasabb pontja a Śnieżka 1603 m és a Kárpátok, melynek része a Tátra, ahol Lengyelország legmagasabb pontja, a Rysy (2499 m) emelkedik.
Lengyelország ásványi kincsekben gazdag, területén jelentős vas, cink, réz és kősólelőhelyek találhatók. A 13. században létrehozott wieliczkai bányában teljes földalatti város fogadja a látogatót – szanatórium, színházi előadóterem, kápolna és kávéház is működik a barlangrendszerben. A lépcsőktől a csillárokig mindent sóból faragtak.
Lengyelország éghajlata mérsékelt kontinentális, hideg, felhős, csapadékos. Az ország északi és nyugati részein óceáni éghajlat a jellemző, mely továbbhaladva délen és keleten kontinentálisra változik. A nyarak általában melegek 18 és 30 °C közötti hőmérséklet a jellemző, ami régiónként eltérő. A telek hidegek, 3 °C körüli az átlaghőmérséklet.

Varsó

Varsó, Lengyelország fővárosa, amely az ország keleti felében található. Varsó régóta fontos kulturális és ipari központ, a II. Világháborúig Európa legszebb városának mondták. A Visztula két részre tagolja a várost. A nyugati oldalon található a legtöbb nevezetesség, köztük az Óváros. A másik part egy kissé egyhangúbb, kevesebb érdekességet tartogat a turisták számára. Az Óváros teret csodálatos reneszánsz, barokk és gótikus épületek teszik változatossá. A tér északi felén helyezkedik a Történeti Múzeum, mely a város történelmét, rombolását és újjáépítését mutatja be.  Varsó egyik nevezetessége a Lazienki Królewskie palota, kertjében dísztavakkal, ahol egykor királyok vadásztak, ma turisták sétálnak és csónakáznak. Főbejáratával szemben a város szülöttét, Chopint ábrázoló szobor áll, ahol nyaranta a Chopin zongora előadásokat tartják. A zeneszerzőnek emléket állító múzeum is van a városban, ahol zongorái, kéziratai is megtalálható.

Krakkó

Az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címmel kitüntetett, közel egymilliós lakosú Krakkó a legszívesebben látogatott lengyel város. Krakkó a tudományok városa, itt van az egyik legrégibb európai felsőoktatási intézmény - az 1364-ben alapított Jagelló Tudományegyetem. A város 24 felsőoktatási intézményében közel 170 ezer hallgató tanul. A városban sok-sok idegenforgalmi látványosság teszi kellemessé az ott töltött időt. Esténként a sajátos hangulatú kávéházakban, sörözőkben és éttermekben nemcsak finomabbnál-finomabb ételek várják betévedő vendéget, hanem pompás stílszerű enteriőrök teszik teljessé a kikapcsolódást. A krakkói városközpontot 1978-ban felvették az UNESCO Kulturális Világörökségi Listájára.


Wawel

Mária-templom

A krakkói Főtér a középkori Európa legnagyobb tere. A tér központi helyén az egykori kereskedelmi csarnok, a Posztócsarnok épülete emelkedik. A Posztócsarnok közelében áll a csodálatos szépségű gótikus Mária-templom, benne a középkor híres nürnbergi fafaragó művészének, Wit Stwosznak műremek szárnyas oltárával. A templom egyik tornyából óránként, naponta 24-szer hallatszik a szaggatott hejnał, azaz trombitaaszó. A szaggatottság egy legendával kapcsolatos. Amikor a tatárok megtámadták Krakkót, a torony trombitaszóval figyelmeztette a lakókat a veszélyre. Zenélés közben egy nyílvessző fúródott a trombitáló őr nyakába, ezért megszakadt a játék. A hős őr azonban még sebzetten is folytatta a trombitálást.
Wawel – a királyi vár: a főtértől néhány száz méterre, a Visztula kanyarulatával körülölelt Wawel-dombon emelkedő Királyi palota uralja a lábánál elterülő várost. A Wawelben koronázták meg a lengyel királyokat, s itt születtek az ország további fejlődésének legfontosabb állami döntései.

Zakopane

A Lengyel Tátra legszebb és legismertebb turistaparadicsoma. A város 850 méter magasan fekszik egy természeti zöld övezetben a Tátra hegyeivel körbevéve. Egy város, mely legenda, sajátságos aurájú üdülési központ, mely a górálok személyisége tesz még különlegesebbé. Podhale fővárosa és Lengyelország legmagasabban fekvő alpesi jellegű városa. Művészek, politikusok, a kultúra hírességei és turisták óriási tömegei járnak ide egész éven át. Az egészségükért, a pompás panorámáért és a sportért. Itt csendet és nyugalmat lelnek, anélkül, hogy le kellene mondaniuk a városi kényelemről, rátalálva itt a letagadhatatlan góral vendégszeretetre. A város vonzereje a Tátra, mely sokak számára a legszebb hegyeket jelenti. A Tátra a Kárpátok legmagasabb hegye. A tél hosszú és hideg és a nyár sem elég meleg ahhoz, hogy a havat teljesen elűzze a csúcsokról.

Banner kép

 

Banner kép

 

Banner kép
Facebook Skype